28. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Smažený květák v thajském stylu.
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na smažený ‌květák v thajském stylu‍ vás přenese do chuťového ráje! Čerstvý květák je nakrájen na​ kousky a smažený v horkém oleji se‌ směsí thajských koření a omáček. Výsledkem je křupavý a ‌aromatický pokrm, ⁢který ‌si můžete dopřát jako lahodnou přílohu nebo samostatné‍ jídlo. Připravte si tento ​jednoduchý recept ​a nechte se okouzlit exotickou kombinací chutí!

Suroviny:

  • 500 g květáku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2⁣ lžíce rybí ⁤omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce‌ vody
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 ⁢středně velké cibule (nasekané)
  • 2 lžíce ⁢oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • čerstvá koriandr ⁤(nasekaná,⁣ na ozdobu)

Postup:

  1. Květákový květ rozdělte ⁣na menší růžičky a ⁢omyjte ​pod tekoucí vodou.
  2. V ‌misce ‍smíchejte sójovou⁤ omáčku, rybí omáčku,​ kukuřičný ‍škrob​ a vodu, dokud nedostanete ⁢hladkou⁢ směs.
  3. V pánvi rozehřejte olej a přidejte česnek,‍ cibuli a zázvor. Smažte asi 2⁤ minuty, než‍ se ⁢začne cibule lehce ⁢zlatit.
  4. Přidejte‌ květákové růžičky do pánve⁢ a smažte dalších 5 minut, dokud nezměknou a nezezlátly se.
  5. Přilijte směs sójové ​omáčky a ‍vařte ještě⁣ 1-2‍ minuty, dokud se omáčka nezahustí ⁤a nepolepí se ​na⁢ květákové růžičky.
  6. Přidejte cukr a promíchejte, aby se ⁣dobře rozpustil.
  7. Na závěr ozdobte smažený ⁤květák ‍thajským ‍koriandrem a podávejte hned.