27. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Tom Yum polévka bez mořských plodů
zdroj: Recepty 24/7

Tom Yum polévka bez mořských plodů je tradiční‍ thajská polévka plná svěžích⁢ a výrazných‍ chutí. ⁤Naše verze ⁣receptu je navíc ⁣vhodná pro ty, kteří nejí ​mořské plody. ‌Kombinace koření, bylin a⁢ exotických ingrediencí, jako je citronová tráva, galanga a kaffir limetkové listy, poskytuje dokonalou rovnováhu mezi​ sladkou, ⁣kyselou, pikantní a slanou chutí.⁢ Tato polévka je⁢ rychlá a snadná k přípravě, ideální pro ty, kdo hledají jednoduché, ale bohaté na chuť recepty. ‍

Suroviny

  • 1‌ l vývaru
  • 2 kousky citronové trávy
  • 2 plátky čerstvého galangalu nebo​ zázvoru
  • 6-8 ⁣kaffir limetových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 červené chilli papričky
  • 2 lžičky palmového cukru
  • 2 lžičky rybí‍ omáčky
  • 2 lžičky limetové šťávy
  • 100 g tofu (volitelně)
  • čerstvá koriandr (na‌ ozdobení)

Postup

  1. Do hrnce nalijte vývar a nechte ho ⁤vařit.
  2. Plátky citronové trávy lehce rozmačkejte, ‌abyste uvolnili jejich aroma, a přidejte je‌ do vývaru.
  3. Přidejte na plátky nakrájený galangal nebo zázvor ​a kaffir limetové listy. Vařte asi 5 minut, ‍dokud se vývar neprovoní‍ kořením.
  4. Olejte ‍česnek a chilli papričky. ‌Přidejte je do vývaru a​ vařte dalších 4-5‌ minut.
  5. Přidejte palmový ⁢cukr, ​rybí omáčku a limetovou⁤ šťávu do vývaru. Dochutíme podle potřeby.
  6. Pokud chcete ⁢přidat tofu, ⁢nakrájejte ‍ho na⁣ malé kostky a⁤ přidejte do vývaru. Vařte⁣ asi 2 minuty, ⁣než se tofu zahřeje.
  7. Servírujte polévku s čerstvým koriandrem na vrchu.