26. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečené kachní prso s brusinkovou omáčkou je lahodný recept, který zkombinuje bohatou chuť kachního masa s osvěžující kyselostí brusinek. Kachní prso je napíchnuto na pečicím plechu a pečeno ve vyhřáté troubě, dokud nedosáhne dokonalého zlato-hnědého zbarvení. Mezitím je připravena omáčka z brusinek, která dodá receptu dokonalou rovnováhu sladké a kyselé chuti. Tento jedinečný recept je ideální pro výjimečné příležitosti nebo romantické večeře, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také oči.
Suroviny:
- 2 kachní prsa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g čerstvých brusinek
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce červeného vína
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 ml hovězího vývaru
- šťáva z 1 pomeranče
Postup:
- Nejprve si připravíme pečící plech a předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsius.
- Kachní prsa omyjeme, osušíme a nařízneme kůži do kříže, aby se maso během pečení nepřimhouřovalo. Opatrně osolíme a opepříme.
- V míse smícháme med, červené víno, olivový olej, prolisovaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli. Tuto směs potřeme kachní prsa ze všech stran.
- Prsa umístíme na plech s kůží nahoru a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut, dokud maso není zevnitř růžové a šťáva nevytekla z masa čirá.
- Mezitím si připravíme brusinkovou omáčku. Brusinky zalijeme hovězím vývarem a povaříme asi 10 minut, dokud brusinky neprasknou a nepustí šťávu.
- Přidáme šťávu z pomeranče a necháme vařit dalších 5 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Pečená kachní prsa necháme chvíli odpočinout a poté je nařežeme na plátky.
- Servírujeme s brusinkovou omáčkou a doplňujícími přílohami dle vlastního výběru, jako jsou bramborové knedlíky nebo pečené kořenové a zeleninové přílohy.