26. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečené kachní prso s brusinkovou omáčkou.
zdroj: Recepty 24/7

Pečené ⁢kachní prso s brusinkovou omáčkou je lahodný recept, který zkombinuje bohatou chuť kachního masa s osvěžující‍ kyselostí brusinek. Kachní prso⁣ je ⁣napíchnuto na⁢ pečicím plechu a pečeno ve vyhřáté⁢ troubě, dokud nedosáhne dokonalého zlato-hnědého zbarvení. Mezitím je připravena omáčka z brusinek, která dodá receptu‌ dokonalou rovnováhu sladké a kyselé chuti. Tento jedinečný recept je ideální‍ pro ⁣výjimečné příležitosti nebo romantické večeře, které potěší‌ nejen vaše chuťové buňky, ale⁢ také oči. ‍

Suroviny:

  • 2 kachní prsa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ⁤g čerstvých brusinek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 ml hovězího vývaru
  • šťáva z 1 pomeranče

Postup:

  1. Nejprve si připravíme pečící‍ plech a předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsius.
  2. Kachní prsa ​omyjeme, osušíme a nařízneme kůži do kříže, aby se maso⁢ během pečení nepřimhouřovalo. ‌Opatrně osolíme a opepříme.
  3. V míse smícháme med,‌ červené víno, olivový olej, prolisovaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli. ⁤Tuto směs potřeme ⁢kachní prsa ze všech stran.
  4. Prsa umístíme na plech s kůží nahoru a vložíme do vyhřáté⁣ trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut, dokud ‍maso není zevnitř růžové a šťáva‍ nevytekla z masa ‍čirá.
  5. Mezitím si připravíme brusinkovou omáčku.⁣ Brusinky zalijeme hovězím vývarem a povaříme asi 10 ⁤minut, dokud brusinky neprasknou a nepustí šťávu.
  6. Přidáme šťávu z pomeranče ‌a necháme vařit dalších 5 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  7. Pečená kachní prsa necháme chvíli odpočinout a poté je nařežeme na plátky.
  8. Servírujeme s​ brusinkovou omáčkou ⁢a doplňujícími přílohami ​dle vlastního výběru, jako jsou bramborové knedlíky nebo pečené kořenové a zeleninové přílohy.