26. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Vepřová pečeně s kynutým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Vepřová pečeně s ‌kynutým ​knedlíkem⁣ je klasický ‌český recept, který‌ si získá srdce milovníků tradiční ‌české kuchyně. ⁤Vepřové maso je ‍pečeno do dokonalého zlatohnědého zbarvení, při čemž se ​zachovává jeho šťavnatost a chuť. K ⁣tomu podáváme kynutý knedlík, ​který se krásně doplňuje ⁢s omáčkou z pečeně. Tento pokrm je oblíbeným tradičním jídlem pro celou rodinu, které lahodí‌ nejen na nedělní oběd, ale i⁤ na jakoukoliv jinou slavnostní příležitost.

Suroviny:

  • 1⁤ kg vepřové pečeně
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 1 ‍lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • sádlo nebo olej ⁢na ⁢smažení
  • sůl, ‌pepř,​ majoránka, kmín dle chuti

Postup:

  1. Pečeni očistěte a‌ nakrájejte na plátky. Opatrně osolte, opepřete a posypte majoránkou a kmínem.
  2. Ve větší⁤ pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Plátky pečeně opečte‌ z obou stran do⁣ zlatova.
  3. Na ⁢teplém místě⁤ rozpusťte droždí s cukrem ve ⁢100 ml⁣ mléka.
  4. Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek mléka,⁤ rozpuštěné ‌droždí a vejcema.‍ Přidejte lžičku soli.
  5. Vzniklé těsto dobře propracujte, dokud ​nebude‌ hladké ‌a nelepivé. Nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu,⁢ dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Vykynuté těsto rozdělte​ na ‍menší díly a vytvarujte kynuté knedlíky.​ Vařte ve vodě opeřené s trochou soli po dobu 15-20 minut.
  7. Pokud nechcete kynuté⁤ knedlíky, můžete ⁢použít také klasické⁤ houskové knedlíky.
  8. Servírujte vepřovou ‌pečeni se kynutými knedlíky a podle chuti přidejte zeleninovou nebo houbovou ‍omáčku.