26. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vepřová pečeně s kynutým knedlíkem je klasický český recept, který si získá srdce milovníků tradiční české kuchyně. Vepřové maso je pečeno do dokonalého zlatohnědého zbarvení, při čemž se zachovává jeho šťavnatost a chuť. K tomu podáváme kynutý knedlík, který se krásně doplňuje s omáčkou z pečeně. Tento pokrm je oblíbeným tradičním jídlem pro celou rodinu, které lahodí nejen na nedělní oběd, ale i na jakoukoliv jinou slavnostní příležitost.
Suroviny:
- 1 kg vepřové pečeně
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- sádlo nebo olej na smažení
- sůl, pepř, majoránka, kmín dle chuti
Postup:
- Pečeni očistěte a nakrájejte na plátky. Opatrně osolte, opepřete a posypte majoránkou a kmínem.
- Ve větší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Plátky pečeně opečte z obou stran do zlatova.
- Na teplém místě rozpusťte droždí s cukrem ve 100 ml mléka.
- Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek mléka, rozpuštěné droždí a vejcema. Přidejte lžičku soli.
- Vzniklé těsto dobře propracujte, dokud nebude hladké a nelepivé. Nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší díly a vytvarujte kynuté knedlíky. Vařte ve vodě opeřené s trochou soli po dobu 15-20 minut.
- Pokud nechcete kynuté knedlíky, můžete použít také klasické houskové knedlíky.
- Servírujte vepřovou pečeni se kynutými knedlíky a podle chuti přidejte zeleninovou nebo houbovou omáčku.