24. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lasagne s bolognese ragú.
zdroj: Recepty 24/7

Lasagne ⁢s bolognese ragú jsou italské těstoviny, které se ⁤podávají s bohatou a sytou omáčkou ‍z​ mletého ⁣hovězího masa. Tento tradiční⁣ recept přináší dokonalé chuťové ⁢kombinace – ⁤vrstvy měkkých ⁤těstovin se ⁢střídají s ragú omáčkou a ‍vrstvami sýra, který se při pečení krásně rozpustí.⁢ Lasagne s bolognese ragú jsou skvělou ⁤volbou pro⁤ každou příležitost a zaručeně potěší jak rodinu, tak i hosty.

Lasagne s bolognese ‌ragú

Suroviny

  • 10 sušených lasagní
  • 400 g mletého hovězího ⁢masa
  • 400 ⁣g plechovka krájených rajčat
  • 1⁢ cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, ‍prolisované
  • 2 mrkve,​ na jemno ⁣pokrájené
  • 2 stonky řapíkatého celeru, na kostičky pokrájené
  • 100 ml červeného vína
  • 250 ⁢ml vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička ‍sušeného bazalku
  • sůl ‍a pepř dle chuti
  • 200 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100‍ g strouhaného sýru

Postup

  1. Na ⁢pánvi si orestujte‍ cibuli,⁢ česnek, mrkev a‍ celer.
  2. Přidejte mleté maso a smažte,‌ dokud není ⁣maso zprudka hnědé.
  3. Zalijte červeným vínem a nechte chvíli vařit, ‌až alkohol vyprchá.
  4. Přidejte rajčata, vývar, rajčatový​ protlak, oregáno, bazalku, sůl‌ a pepř. Nechte⁢ povařit asi 20 minut, aby se omáčka lehce zhoustla.
  5. V malé míse‌ smíchejte⁤ tvaroh, ​smetanu a sýr.
  6. Do zapékací​ mísy na lasagne​ dejte trochu omáčky na dno, ⁤poté pokládejte sušené lasagne, následované vrstvou omáčky a tvarohové směsi. Postup opakujte, dokud nevyužijete všechny suroviny.
  7. Závěrem by měla být⁤ vrstva ⁤sýru na vrchu.
  8. Pokladte ‌zapékací mísu do předem vyhřáté trouby na ⁢180 °C a pečte 30-40 minut, dokud není lasagne zlatavá a bublající.
  9. Vynechte z trouby a⁤ nechte⁢ odpočinout asi 10 minut, než podáte.