24. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Domácí lasagne s rajčaty je skvělým receptem pro milovníky italské kuchyně. Tato lahodná pasta s vrstvami čerstvých rajčat, směsí sýrů a dušeného mletého masa je dokonalým pokrmem na večeři pro celou rodinu. Velmi jednoduchý a chutný recept, který si zamilujete.
Suroviny
- 400 g hovězího mletého masa
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 400 g rajčatového pyré
- 4 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička cukru
- 250 g těstovinových plátů na lasagne
- 400 g ricotty
- 100 g parmezánu, nastrouhaného
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej pro smažení
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte mleté maso a česnek, osolte a opepřete podle chuti a smažte, dokud maso nezezlátne.
- Přidejte rajčatové pyré, rajčatový koncentrát, oregano, bazalku a cukr. Dobře promíchejte a nechte mírně povařit asi 10 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Do zapékací mísy na dno dejte vrstvu těstovinových plátů na lasagne.
- Přidejte polovinu směsi s mletým masem, poté vytvořte další vrstvu z těstovinových plátů.
- Rozetřete polovinu ricotty na těstovinovou vrstvu a posypte polovinou parmezánu.
- Vytvořte další vrstvu s druhou polovinou směsi s mletým masem.
- Přidejte poslední vrstvu těstovinových plátů, rovnoměrně rozetřete zbylou ricottu a posypte zbylým parmezánem.
- Pokryjte zapékací mísu alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud těstoviny nejsou měkké a sýr zlatavý a křupavý.
- Lasagne nechte chvíli odpočinout před podáváním.