21. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční guláš s knedlíky je oblíbeným jídlem české kuchyně. Chuťově bohatá hovězí maso se pomalu dusí ve aromatické směsi cibule, papriky a kmínu, což vytvoří lahodnou omáčku s pikantními tóny. Pro perfektní doplnění tohoto jídla slouží nadýchané knedlíky, které nasáknou tučnou omáčkou a dodají mu jedinečnou konzistenci. Tradiční guláš s knedlíky je ideální volbou pro milovníky tradiční české kuchyně, kteří ocení bohaté a syté chutě. S tímto receptem si můžete sami vychutnat toto delikátní jídlo z pohodlí vlastní kuchyně.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (plec nebo svíčková)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 papriky
- 2 lžíce masti
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička červené papriky (pikantní)
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 plechovka loupaných rajčat
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kostky.
- Cibuli, česnek a papriky nakrájejte na drobné kousky.
- Na velkém hrnci rozehřejte mast a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte maso a krátce restujte, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku a červenou papriku. Promíchejte a nechte restovat ještě asi 2 minuty.
- Přilijte hovězí vývar a přidejte rajčata. Dochutíte solí a pepřem dle chuti.
- Hovězí guláš nechte vařit na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte knedlíky podle vlastního receptu nebo použijte hotové knedlíky.
- Podávejte guláš s knedlíky a můžete ještě přidat kyselou smetanu a nastrouhaný chléb jako přílohu.