12. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečená husa s nádivkou je lahodným a tradičním pokrmem, který si zamilují milovníci kvalitního pečeného masa. Tato výjimečná husa je v pečícím plechu pečena do zlatova opečené kůrky, která skrývá šťavnaté a aromatické maso. Nádivka, připravená z kvalitního masa, zeleniny a koření, dodá husi neodolatelnou chuť a výraznou vůni. Tento recept nabízí jednoduché a přesné instrukce, jak připravit pečenou husu s nádivkou za použití běžných ingrediencí, takže si ji může vychutnat každý doma. Nechte se unést slavnostní atmosférou a okusujte kousky tohoto lahodného pokrmu plného chuti a pohody.
Suroviny
- 1 husa (velikost dle potřeby)
- 200 g pšeničného chleba (starý, tvrdý)
- 200 g uzených slanin
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- Čerstvé bylinky (např. petrželka, tymián, rozmarýn)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve husu důkladně očistíme a omyjeme.
- Do hrnce dáme osolit vodu a přivedeme k varu.
- V horké vodě ponoříme husu a vaříme ji 5 minut.
- Poté ji vyjmeme, osušíme a necháme vychladnout.
- V menší pánvi si orestujeme slaninu, nakrájenou cibuli a česnek, až získají zlatavou barvu.
- Vmícháme na kostky nakrájený chléb a promícháme s bylinkami, které jsme si nasekali.
- Do směsi přidáme vejce a mléko, důkladně promícháme a dosolíme a opepříme podle chuti.
- Husu naplníme připravenou nádivkou.
- Nádivkou přeplníme také krk husy a zašijeme ji.
- Husu přeneseme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 2-3 hodiny (dle velikosti husy).
- Pravidelně přeléváme výpekem, aby zůstala kůrčička krásně křupavá.
- Po upečení necháme husu chvíli odpočinout, poté ji rozporcujeme a podáváme s oblíbenými přílohami, např. červeným zelím a bramborovými knedlíky.