7. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninová polévka s bylinkovým pestem je lahodné a zdravé jídlo, které zasytí i ty nejnáročnější chuťové pohárky. Tato výživná polévka obsahuje širokou škálu čerstvé zeleniny, která je zdrojem důležitých živin. Bylinkové pesto dodává polévce dokonalou chuťovou vyváženost a výraznou vůni. Připravit tuto polévku je snadné a rychlé, a tak si můžete vychutnat výborný oběd či večeři během chvilky.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petrželový kořen
- 1/2 celeru
- 100 g hrášku
- 100 g květáku
- 100 g brokolice
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek, mrkev, petrželový kořen a celer na menší kousky.
- Rozehřejte olivový olej v hrnci a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou mrkev, petrželový kořen a celer a dusit 5 minut.
- Přidejte hrášek, květák a brokolici a osolte a opepřete podle chuti.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Po dosažení varu snižte teplotu a vařte polévku pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud se zelenina nezměkne.
- Během vaření si připravte bylinkové pesto.
- Pesto připravíte mixováním čerstvých bylinek (např. bazalka, petržel, máta) s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem.
- Před podáváním do každého talíře přidejte do polévky lžíci bylinkového pesta a promíchejte.
- Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami a nastrouhaným sýrem.