4. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jehněčí ragú se šťovíkovou omáčkou je vynikající recept, který vás okouzlí svou bohatou chutí a jemným aroma. Jehněčí maso je pomalu dusené s aromatickými bylinkami, zeleninou a červeným vínem, čímž vznikne měkké a šťavnaté maso. Celý pokrm je pak dokonale doplněn šťovíkovou omáčkou, která zajišťuje osvěžující a zároveň pikantní chuť. Tento jednoduchý, avšak výjimečný recept je ideální pro hostinu nebo speciální příležitosti. Vyzkoušejte Jehněčí ragú se šťovíkovou omáčkou a užijte si skvělou chuťovou symfonii.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa (plec nebo kýta)
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového protlaku
- 250 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička medu
- šťáva z 1 šťovíku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete.
- Cibuli, mrkev, celer a česnek očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi s olivovým olejem orestujte maso, dokud získá zlatavou barvu ze všech stran. Poté vyjměte maso z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek. Restujte je na středním ohni asi 5 minut, než zjemní.
- Přidejte rajčatový koncentrát a restujte ještě 2 minuty za občasného míchání.
- Nalijte víno a vařte až do úplného odpaření.
- Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián, rozmarýn a med. Vše dobře promíchejte.
- Přidejte maso zpět do omáčky a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte a vařte 2 hodiny, občas promíchávejte.
- Před podáváním přidejte do ragú šťávu z šťovíku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Ragú podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo křupavým chlebem.