28. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodnou a tradiční českou specialitu? Zkuste si připravit dušené kyselé zelí s masem! Tento recept vám poskytne neodolatelnou kombinaci kyselého zelí, šťavnatého masa a bohatých chutí. Stačí jen několik jednoduchých kroků a můžete si vychutnat plný talíř tradičního jídla, které zaplní váš domov vůní a teplem. Přidejte se k nám a objevte, jaké tajemství se skrývá za dušeným kyselým zelím s masem.
Suroviny
- 500 g kyselého zelí
- 400 g vepřového masa (plec nebo krk)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej nebo sádlo
- koření (majoránka, kmín, pepř)
- sůl
- voda
Postup
- Kyselé zelí dobře propláchněte pod tekoucí vodou, abyste snížili jeho kyselost.
- Maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, česnek prolisujte.
- V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a společně s cibulí a česnekem orestujte.
- Přidejte maso a krátce osmažte z každé strany, aby získalo jemně hnědou barvu.
- Přidejte kyselé zelí a promíchejte.
- Přisypte majoránku, kmín, pepř a sůl podle chuti.
- Přilijte vodu tak, aby zcela přikryla maso a zelí.
- Uzavřete hrnec a nechte dušit při mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké a zelí změkne.
- Podávejte teplé s křenem a chlebem.