26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodný pečený krocan s výtečnou nádivkou? Pak jste na správném místě! Tento recept vám ukáže, jak připravit krocan tak, aby byl pečený do dokonalého zlatavého stavu a jeho maso bylo šťavnaté a lahodné. Nádivka zaručeně přidá zvláštní chuťový zážitek, ať už se rozhodnete použít tradiční dortovou nebo zeleninovou variantu. Vyzkoušejte tento recept na rodinnou oslavu nebo sváteční večeři a okouzlujte své blízké tímto vynikajícím kouskem.
Suroviny:
- 1 krocan (4-5 kg)
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové)
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 100 g pečiva namočeného v mléce
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- sůl, pepř, majoránka
Postup:
- Krocana důkladně omyjte, osolte zvenku i uvnitř a nechte odležet alespoň 2 hodiny.
- V misce smícháme mleté maso s jemně nakrájenou slaninou, cibulí a česnekem. Přidáme vejce, namočené pečivo, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promícháme.
- Připravenou nádivku naplníme do břišní dutiny krocana. Otvor zašijeme nití nebo přichytíme špejlí, aby nádivka nevytekla během pečení.
- Vložíme krocana na pekáč, přidáme plátky másla po celém povrchu a zalijeme mlékem.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme krocana asi 3 hodiny, případně déle podle velikosti. Pravidelně ho poléváme vlastní šťávou, aby zůstal šťavnatý.
- Při dopečení zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 20-30 minut, aby se kůže krocana zezlátnula a zeskřípla.
- Pečený krocan s nádivkou vyjmeme z trouby, necháme ho chvíli odpočinout pod alobalovým krytem a poté podáváme se šťávou a tradičními přílohami.