26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Domácí těstoviny s bazalkovým pestem: Vyrobte si své vlastní lahodné těstoviny a osvěžte je aromatickým bazalkovým pestem. Tento recept vás naučí, jak snadno vyrobit domácí těstoviny a jak je sladit s bohatým a čerstvým bazalkovým pestem. Připravte si zdravý a chutný pokrm plný přírodních ingrediencí, který okouzlí nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše blízké.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 70 g čerstvé bazalky
- 40 g piniových oříšků
- 40 g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Do mísy prosijeme mouku a uděláme v ní důlek.
- Do důlku rozklepneme vejce a přidáme olej a sůl.
- Postupně zamícháme lžící od středu směrem na okraje, dokud nevznikne hrudkovitá hmota.
- Hmota by měla mít konzistenci vláčného těsta. Případně můžeme přidat trochu vody nebo mouky.
- Těsto vyklopíme na pomoučenou stolnici a hněteme ho asi 10 minut, dokud se nestane hladkým a elastickým.
- Zabalíme těsto do potravinové folie a necháme odpočinout asi 30 minut.
- Mezitím si připravíme pesto. V mixéru rozmixujeme bazalku, piniové oříšky, parmazán, česnek a olivový olej.
- Případně dochutíme solí a pepřem dle chuti. Pesto by mělo mít krémovou konzistenci.
- Odpoceděné těsto rozdělíme na menší kousky a postupně protlačujeme těstovou strojní na pláty o různé tloušťce.
- Pláty těsta necháme lehce uschnout asi 15 minut.
- Vodu s osolením dáme vařit v hrnci a přidáme těstoviny. Vaříme asi 3-4 minuty, dokud nejsou al dente.
- Poté scedíme těstoviny a smícháme je se šťouchaným pestem.
- Servírujeme teplé a ozdobíme lístkem bazalky.