24. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí pečeně s bramborovým knedlíkem je lahodný tradiční český recept. Naše verze je připravována z kvalitního hovězího masa, které je pečené do jemné šťavnatosti a dochucené aromatickými bylinkami. K tomu podáváme nadýchané bramborové knedlíky, které jsou křupavé zvenku a hebké uvnitř. Tento tradiční pokrm je ideální volbou pro výjimečné chutě, kterým se jistě neodoláte.
Suroviny:
- 1 kg hovězího masa (plec nebo kližka)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Maso opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Osolte a opepřete z obou stran.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
- Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte, dokud nezezlátnou.
- Přidejte osolené a opepřené maso do pánve a smažte z obou stran, dokud neztmavne. Poté ho přesuňte do pekáče.
- Do pekáče přidejte trochu vody a zakryjte ho alobalem nebo pokličkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu přibližně 2 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté.
- Mezitím uvařte brambory ve slané vodě, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte.
- V hrnci smíchejte brambory, mouku, vejce a sůl. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na menší kusy a vytvarujte z nich knedlíky. Je možné je nechat odpočinout několik minut.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vařte knedlíky po dobu přibližně 20 minut. Poté je sceďte.
- Hotovou hovězí pečeně podávejte sebraným vývarem a bramborovými knedlíky.