23. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Knedlo-zelo seveřácké je tradiční české jídlo, které určitě potěší milovníky výrazné chuti. Tento recept v sobě kombinuje klasické knedlíky s kyselým zelím a šunkou. Připravit ho je snadné a výsledek stojí za to. V našem podrobném návodu najdete všechny potřebné ingredience a postup, jak na perfektní knedlo-zelo seveřácké. Vyzkoušejte ho a překvapte své blízké tímto tradičním českým pokrmem.
Suroviny
- 500 g houskového knedlíku
- 500 g kysaného zelí
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme ingredience. Houskový knedlík nakrájíme na plátky, kysané zelí opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- Cibuli a slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
- Ve velkém hrnci rozpustíme sádlo a přidáme cibuli a slaninu. Smažíme, dokud se cibule nezačne lehce zlatit.
- Přidáme kysané zelí a osmahneme ho spolu s cibulí a slaninou asi 10 minut, dokud zelí trochu změkne.
- Přidáme nakrájený houskový knedlík, dochutíme solí a pepřem a vše promícháme. Pokud je směs příliš suchá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
- Hrnec přikryjeme poklicí a necháme směs dusit asi 20-30 minut na mírném ohni, dokud jsou knedlíky prohřáté a zelí měkké.
- Hotové knedlo-zelo seveřácké podáváme teplé jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.