22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Pečená husa se zelím.
zdroj: Recepty 24/7

⁢Pečená husa se zelím je slavnostní český pokrm, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Tato tradiční specialita spojuje dokonale upečené kousky masa s bohatým a chutným zelím. ​Husa, pečená a dochucená výběrem aromatických bylinek a koření,​ se podává spolu s⁢ křupavým a sladce nasládlým ⁢zelím. ⁣Tento recept je neodolatelným symbolem české kuchyně a výbornou⁢ volbou pro rodinné oslavy, vánoční svátky nebo jiné významné příležitosti.

Suroviny

  • 1 husa (cca 4-5 kg)
  • 1 kg kysaného zelí
  • 3 středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400‌ ml hovězího vývaru
  • 2-3 ​lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžičky ‍majoránky
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Husu omyjte a osušte. Připravte si kořenovou zeleninu ⁤(celou cibuli a 2 stroužky česneku na plátky).
  2. Do ​vnitřní dutiny husy vložte kořenovou ‍zeleninu, sůl podle‌ chuti a ‍potřete husu 1 lžící majoránky a 1 lžící kmínu.
  3. Husu dejte ⁤do ‍pekáče a přikryjte jejím křídlem a stehnem. Přidejte zbytek cibule nakrájené ‌na proužky.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Pekáč s husou vložte do trouby ⁣a⁢ pečte přibližně 3 hodiny. Pravidelně během pečení podlévejte‍ hovězím vývarem.
  6. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a ​na něm osmahněte nakrájený česnek. Přidejte kysané zelí, pepř, majoránku a kmín. Podle potřeby osolte. Zamíchejte a nechte ⁣dusit 15-20 minut.
  7. Po 3 hodinách pečení husu vyndejte z trouby, ⁢odstraňte křídlo a​ stehno a⁣ znovu‍ ji vložte do pekáče. Pečte ještě asi 30 minut, nebo dokud‍ není ‌kůže husy krásně křupavá.
  8. Hotovou husu podávejte se zelím a případně s bramborovým⁣ škrobem nebo knedlíky.