22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pečená husa se zelím je slavnostní český pokrm, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Tato tradiční specialita spojuje dokonale upečené kousky masa s bohatým a chutným zelím. Husa, pečená a dochucená výběrem aromatických bylinek a koření, se podává spolu s křupavým a sladce nasládlým zelím. Tento recept je neodolatelným symbolem české kuchyně a výbornou volbou pro rodinné oslavy, vánoční svátky nebo jiné významné příležitosti.
Suroviny
- 1 husa (cca 4-5 kg)
- 1 kg kysaného zelí
- 3 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 ml hovězího vývaru
- 2-3 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- sůl podle chuti
Postup
- Husu omyjte a osušte. Připravte si kořenovou zeleninu (celou cibuli a 2 stroužky česneku na plátky).
- Do vnitřní dutiny husy vložte kořenovou zeleninu, sůl podle chuti a potřete husu 1 lžící majoránky a 1 lžící kmínu.
- Husu dejte do pekáče a přikryjte jejím křídlem a stehnem. Přidejte zbytek cibule nakrájené na proužky.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pekáč s husou vložte do trouby a pečte přibližně 3 hodiny. Pravidelně během pečení podlévejte hovězím vývarem.
- Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a na něm osmahněte nakrájený česnek. Přidejte kysané zelí, pepř, majoránku a kmín. Podle potřeby osolte. Zamíchejte a nechte dusit 15-20 minut.
- Po 3 hodinách pečení husu vyndejte z trouby, odstraňte křídlo a stehno a znovu ji vložte do pekáče. Pečte ještě asi 30 minut, nebo dokud není kůže husy krásně křupavá.
- Hotovou husu podávejte se zelím a případně s bramborovým škrobem nebo knedlíky.