22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Smazané řízky
zdroj: Recepty 24/7

Tytulkem ‚smazané řízky’​ je oblíbené‌ české jídlo, které vám ⁢zaručeně zvedne náladu.‌ Tento⁢ klasický recept obsahuje křehké kuřecí⁣ nebo vepřové řízky, ‍které jsou obaleny ve vaječné směsi a následně⁤ smaženy v horkém oleji, dokud‍ nezískají zlatavý a křupavý povrch. ​Dopřejte si ‍tento lahodný⁣ pokrm spolu s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem a zeleninovým přílohem. ⁢Smazané řízky⁤ jsou ideální volba pro rychlý a ‌vydatný oběd nebo ⁢večeři, kterým potěšíte celou rodinu.

Suroviny

  • 300 ⁣g ​vepřového masa (řízek)
  • sůl a ⁤pepř podle⁤ chuti
  • mouka
  • vajíčko
  • strouhanka
  • olivový​ olej

Postup

  1. Maso naklepeme‌ do ⁣tloušťky ‌asi 1 cm‍ a ⁤osolíme‌ a opepříme z obou stran.
  2. Ve třech miskách si připravíme talířek ​s moukou, talířek ‍s rozšlehaným vajíčkem a ‌talířek⁣ se strouhankou.
  3. Připravené kousky masa obalujeme nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ​v strouhance. Dobře ⁤obalené řízky si‌ dáme na talíř.
  4. Na ‌sporáku si​ zahřejeme dostatek ⁢olivového oleje ​v pánvi.
  5. V⁤ rozpáleném oleji​ smažíme řízky z obou stran ⁣dozlatova. Smažení ‌trvá zhruba 3-4 minuty na ​každé straně.
  6. Smažené řízky nakládáme na talíř‍ s kuchyňským ⁤papírem, který nám pomůže vstřebat přebytečný olej.
  7. Po vychladnutí můžeme smažené‍ řízky ⁣podávat ⁣s přílohou podle vlastního výběru.