18. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Svíčková s knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Chutná svíčková s kynutými knedlíky – tradiční české jídlo plné lahodných kombinací. Náš⁤ recept vám⁣ ukáže, jak připravit tu ⁣nejlepší​ svíčkovou omáčku s jemným masem​ a ⁤krémovou omáčkou. Kynuté knedlíky dokonale doplňují⁣ tuto ⁢výtečnou pochoutku. Připravte si svíčkovou s knedlíkem a potěšte​ vaše chuťové buňky autentickým českým jídlem.

Suroviny

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 2 ​cibule
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 řapíku celeru
  • 1 lžíce‍ hladké⁤ mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml hovězího⁤ vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř, majoránka, bobkový ‌list

Postup

  1. Do rendlíku rozehřejeme olej a osmahneme ‍na ‍něm na kostky ​nakrájenou svíčkovou z každé strany.
  2. Cibuli oloupeme a ​nakrájíme na⁢ kolečka. Kořenovou zeleninu oloupeme a​ nakrájíme na menší​ kousky.
  3. Svíčkovou ‌vyjmeme z rendlíku a na vyšší teplotě zprudka orestujeme cibuli a ⁢kořenovou zeleninu.
  4. Přidáme hladkou ⁢mouku, kterou ​krátce osmahneme.
  5. Nasypte hořčici, přilijeme hovězí⁤ vývar a promícháme.⁢ Přidejte svíčkovou zpět do rendlíku, přilijte trochu vody,⁤ přidáme sůl, pepř,⁣ majoránku a bobkový list.
  6. Na středním plameni povaříme asi hodinu a půl, dokud maso není‍ měkké. Případně můžeme ​použít tlakový hrnec a dobu vaření ‍zkrátit​ na zhruba 40 minut.
  7. Mezitím si připravíme knedlíky podle vlastního receptu ⁣nebo můžeme použít instantní knedlíky.
  8. Uvařenou svíčkovou ‍vyjmeme ‌z rendlíku a necháme zchladnout. Po vychladnutí​ maso nakrájíme ⁤na tenké ‌plátky.
  9. Přilijeme smetanu​ na vaření,‌ promícháme a ⁣rozmixujeme‌ tyčovým mixérem.
  10. Svíčkovou ‌omáčku přelijeme přes⁣ nakrájenou svíčkovou a‌ připravenou knedlíkovou přílohu.