13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Domácí guláš
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte recept na skvělý domácí ‍guláš, jste ‌na⁢ správném místě!⁤ Naše verze tohoto​ tradičního českého jídla‌ vás jistě nadchne. ⁣S chutným hovězím masem, cibulí, ‍paprikou⁢ a kořením, vytvoříte bohatou omáčku plnou lahodného aroma. ​Není nic⁤ lepšího než⁣ si vychutnat teplý, křehký chléb, který namočíte ⁤do tohoto výtečného⁣ guláše. Připravte⁤ si‍ tento jednoduchý recept ‍a potěšte své chuťové⁢ buňky!

Suroviny

  • 500 ⁤g hovězího masa⁢ (plec nebo roštěnec)
  • 2 cibule
  • 2 ​papriky (1 červená, 1 ​zelená)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1⁢ lžíce paprikového prášku
  • 1 ​lžička ⁤kmínu
  • 1​ lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička​ červené‍ papriky (koření)
  • 1 ‌lžička sůl
  • 1/2 ​l hovězího vývaru
  • 1 plechovka rajčatového​ pyré (400 g)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml⁤ smetany ke šlehání
  • 250 ml‍ vody
  • sůl a pepř⁢ podle chuti

Postup

  1. Nastrouhejte cibule, nasekejte papriky⁢ a⁢ prolisujte česnek.
  2. V ​hrnci zahřejte olej ⁣a osmahněte na něm cibuli do zlata.
  3. Přidejte papriky a česnek ‍a restujte ⁢dalších 5 minut.
  4. Přidejte maso a opékejte ho ‌ze všech stran, dokud ‌nezezlátne.
  5. Přisypte mouku, paprikový prášek, kmín,‌ mletý kmín,‍ majoránku, ⁢červenou⁣ papriku⁢ a sůl. Prostříkejte hovězím vývarem a promíchejte.
  6. Přidejte rajčatové pyré a přiveďte k​ varu.
  7. Zmírněte teplotu a vařte guláš pod ​pokličkou přibližně‌ 2 hodiny, nebo dokud‍ maso nezměkne.
  8. V misce smíchejte hladkou mouku, smetanu a vodu.
  9. Přidejte‌ směs⁣ do guláše a krátce ho povařte, dokud omáčka nezhoustne.
  10. Ochutnejte⁢ a ‌případně dochuťte solí a pepřem.
  11. Guláš‍ podávejte s knedlíky⁤ nebo houskovým knedlíkem.