1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Bouillabaisse
zdroj: Recepty 24/7

⁣ Bouillabaisse je tradiční provensálská rybí polévka bohatá ​na chutě a vůně. Tento recept⁤ vás provede krok za krokem přípravou ‌tohoto lahodného jídla, ​které vzniklo jako způsob, jak využít odřezky z čerstvého ​mořského ​úlovku. Podívejte ​se‍ na recept a ⁤naučte‍ se, jak⁤ připravit autentickou bouillabaisse ‌plnou šťavnatých kousků ryb, mořských plodů‍ a aromatických ‌bylinek. Překvapte své chuťové ‌pohárky touto lahodnou a tradiční provensálskou specialitou.

Suroviny

  • 500 g různých druhů ryb (např. treska, losos, mořský vlk)
  • 300 g ‍škeble
  • 300 g slávky
  • 300 g⁢ mouky
  • 2 ‍cibule
  • 4⁣ stroužky česneku
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce ‌olivového oleje
  • 1 l vývaru (rybí nebo ⁢zeleninový)
  • špetka safránu
  • sůl ​a⁣ pepř dle chuti
  • čerstvý petržel
  • chleba

Postup

  1. Nejprve připravte ryby ⁣- vyčistěte ⁤je a⁢ zbavte‍ šupin, nakrájejte ⁣na ⁢menší kousky.
  2. Cibuli⁤ a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Rajčata omyjte ⁤a‍ pokrájejte na ‌kostičky.
  3. Do velké hrnce na oleji osmahněte cibuli ‌a⁢ česnek‍ do zlatova.
  4. Přidejte rajčata a smažte, ⁤dokud ⁣se ⁣rozpustí.
  5. Do hrnce přidejte mouku a​ za stálého​ míchání ji nechte​ na mírném plameni zesklovatět.
  6. Po ‍chvíli přilijte‌ vývar a promíchejte.
  7. Přidejte ⁤nakrájené ryby, ⁢škeble a ‌slávky.
  8. Přidejte⁢ safrán, osolte a​ opepřete dle chuti.
  9. Nechte vařit 20-30​ minut, dokud ⁤ryby ⁢nezměknou.
  10. Před⁣ podáváním posypte nasekaným ⁤čerstvým petrželem.
  11. Podávejte s čerstvým chlebem.