30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Křehká kuřecí kůrka s bylinkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte ⁣recept na křehkou kuřecí kůrku s lahodnou bylinkovou omáčkou? Naše receptura vám přináší křupavý vnější povrch kuřecích kousků, ⁢který skvěle kontrastuje se ‌šťavnatým masem. Kůrka je osvěžena ⁤směsí zelených bylinek, které dodávají omáčce výraznou​ a aromatickou chuť. Vyzkoušejte náš ⁤jednoduchý a chutný recept,‍ který se rychle připraví a jistě potěší i náročné gurmány.

Suroviny

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Postup

  1. Prsní řízky omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem.
  2. Ve ⁣dvou mělkých talířích si připravíme strouhanku a rozšlehaná vejce.
  3. Řízky ⁣osolíme a opepříme podle chuti.
  4. Každý kousek masa nejdříve ‍obalíme ve strouhance‍ a poté ve ‍vejcích.
  5. Panvičku rozpálíme s dostatečným množstvím oleje.
  6. Pokud nemáme dostatek času na smažení, můžeme‌ si⁢ řízky předem zamrazit.
  7. Připravené štěstíčka smažíme na středním plameni z obou​ stran dozlatova.
  8. Hotové řízky vyjmeme ⁢a ‍necháme odležet na talíři s ⁢papírovým ubrouskem, ⁢aby ⁢se nadbytečný olej zrávil.

Bylinková omáčka

Pokud si přejete křehkou kuřecí kůrku podávat s ⁤bylinkovou omáčkou, také to není žádný problém. Napřed si ‌připravíme základ omáčky. Připravte si:

  • 400 ml ​vývaru
  • 1⁢ cibuli
  • 1‍ sáček neslazené smetany
  • 1 lžíci hladké mouky
  • kulatý lízátko
  • majoránku, petrželku, sůl, pepř
  1. Vývar ⁤přivedeme ⁢k⁤ varu a osolíme.
  2. Na másle osmahneme cibuli nakrájenou ‌na kostky.
  3. Přidáme mouku a za⁣ stálého míchání zprudka osmahneme.
  4. Zahuštěnou směs zalijeme vařícím vývarem.
  5. Za občasného ⁢míchání alespoň 5 minut ⁤povaříme.
  6. Přidáme nakrájený kulatý lízátko, majoránku a petrželku, případně další bylinky podle⁤ chuti.
  7. Smetanu rozšleháme⁤ do omáčky a vaříme, dokud se nezahřeje.
  8. Pokušením dochutíme solí a pepřem.

Tuto bylinkovou omáčku podáváme křehkou⁤ kuřecí kůrku společně s rýží nebo bramborovým pyré.