28. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Telecí ragú s bramborami je vynikající a sytý pokrm, který zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Měkké kousky telecího masa se pomalu dusí v aromatické omáčce plné bylinek a koření. Navíc je podáváno s jemnými bramborovými plátky, které skvěle doplňují chuťový zážitek. Tento recept je ideální pro ty, kteří si rádi pochutnají na autentické české kuchyni s prvotřídními surovinami. Připravte si telecí ragú s bramborami a užijte si dokonalou kombinaci chutí a vůní.
Suroviny:
- 600 g telecího masa (přednostně z ramene), nakrájeného na menší kousky
- 2 cibule, jemně nakrájené
- 3 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 2 papriky (červená a žlutá), nakrájené na proužky
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
- 400 g rajčat z plechovky
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej na smažení
Postup:
- Na rozpáleném oleji v hluboké pánvi nebo hrnci osmažte telecí maso dozlatova ze všech stran. Vyňte maso a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
- Přidejte nakrájenou papriku a brambory a smažte asi 5 minut, dokud se nezačnou mírně zbarvovat.
- Přidejte rajčata z plechovky, rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián, sladkou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Vraťte osmažené telecí maso zpět do hrnce a přiveďte směs k varu. Poté ztlumte oheň, přikryjte hrnec a nechte ragú vařit asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a brambory jsou uvařené.
- Při podávání můžete ragú posypat nasekanou petrželkou a podávat s rýží nebo čerstvým chlebem.