28. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Telecí ragú s bramborami
zdroj: Recepty 24/7

Telecí ragú s bramborami je vynikající a‍ sytý pokrm, který zaručeně⁣ potěší⁣ vaše chuťové pohárky. Měkké kousky ​telecího masa se pomalu dusí v aromatické omáčce plné bylinek a koření. Navíc je podáváno s jemnými ⁤bramborovými plátky, které skvěle doplňují‌ chuťový zážitek. Tento recept je ideální ⁣pro ty, kteří si rádi pochutnají na autentické české kuchyni s prvotřídními surovinami. ⁢Připravte si telecí ragú ​s bramborami⁣ a užijte si dokonalou kombinaci chutí a⁢ vůní.

Suroviny:

  • 600 g telecího ⁣masa (přednostně ⁢z ramene), nakrájeného na menší kousky
  • 2 cibule, jemně‍ nakrájené
  • 3 stroužky česneku, ‍jemně nakrájené
  • 2 papriky (červená a žlutá), nakrájené na ​proužky
  • 4⁣ středně velké brambory, oloupané a‌ nakrájené na menší kousky
  • 400 g rajčat z ⁣plechovky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového ​protlaku
  • 1⁢ lžička ⁤sušeného tymiánu
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř dle​ chuti
  • olivový ‍olej ⁢na⁢ smažení

Postup:

  1. Na ​rozpáleném​ oleji v ⁣hluboké pánvi nebo hrnci osmažte telecí ‍maso ​dozlatova ze všech stran. Vyňte maso⁢ a odložte stranou.
  2. Do stejné ⁤pánve přidejte nakrájenou‌ cibuli a⁣ česnek a osmažte je‌ dozlatova.
  3. Přidejte ​nakrájenou⁣ papriku a brambory a⁢ smažte​ asi 5 ⁤minut, dokud se nezačnou mírně zbarvovat.
  4. Přidejte rajčata z plechovky, rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián, sladkou papriku,⁤ sůl a ⁢pepř. Dobře promíchejte.
  5. Vraťte osmažené telecí maso zpět do hrnce a přiveďte směs k varu. Poté ztlumte oheň, přikryjte ⁢hrnec a nechte⁤ ragú vařit asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso​ není měkké a‍ brambory jsou⁢ uvařené.
  6. Při⁤ podávání ⁣můžete ​ragú posypat nasekanou petrželkou a ​podávat s ‍rýží nebo čerstvým chlebem.