27. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková ve vínové omáčce je klasický český recept plný chuti a vůně. Tento lahodný pokrm kombinuje kousky hovězí svíčkové s bohatou vínovou omáčkou, která se vaří s různými kořením a zeleninou. Naše jednoduchá a podrobná receptura vám ukáže, jak připravit tento tradiční český pokrm doma. Užijte si tento výjimečný gastronomický zážitek s rodinou nebo přáteli!
Suroviny
- 500 g hovězí svíčkové
- 500 ml vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce červené papriky
- 100 g špekáčků
- 100 ml sladké smetany
- petrželka na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Svíčkovou omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte, opepřete a na oleji opečte z obou stran.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Do hrnce dejte olej, přidejte cibuli a zlehka osmahněte. Přidejte mrkev, petržel a česnek a dále smažte.
- Přidejte mouku a krátce osmahněte. Nalijte vývar a víno a vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Pak do omáčky přidejte hořčici, červenou papriku, přepůlené špekáčky a přiveďte k varu. Přidejte svíčkovou a vařte 10 minut.
- Na závěr přidejte sladkou smetanu, promíchejte a vařte ještě 2 minuty. Omáčku dochuťte solí a pepřem.
- Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem nebo širokými nudlemi. Ozdobte jí nakrájenou petrželkou.