20. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Zeleninová ratatouille
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte skvělý a ⁢chutný recept na zeleninovou ratatouille? Naše receptura je plná ‌čerstvých a‍ lahodných surovin,‌ které se dokonale​ kombinují do sladkého, kořeněného a robustního⁢ jídla. Zeleninová ratatouille ⁣je typicky francouzský pokrm, který⁣ zahrnuje lilky, papriky, cukety, rajčata a cibuli. Naše verze je zdravá, bezlepková a veganská, takže je vhodná pro všechny stravovací preference. Připravit tuto lahůdku je​ snadné a jídlo je slouženo s rýží nebo čerstvě upečeným chlebem. Vyzkoušejte naši zeleninovou ratatouille⁢ a dopřejte si⁢ šťavnatou‍ a vyváženou‌ kombinaci zeleniny, která okouzlí vaše chuťové pohárky.

Suroviny:

  • 1 väčší baklažán
  • 2 väčšie cukety
  • 2 papriky (rôznych ⁢farieb)
  • 3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ⁢ a čerstvo mleté ⁤čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. ‍petržlen)

Postup:

  1. Kroky prípravy:
    • Krok 1:‍ Paradajky zalejeme horúcou vodou, necháme stáť asi 5 minút, potom olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
    • Krok 2: Cukety a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky.
    • Krok 3: Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
    • Krok ⁤4: Cibuľu a cesnak ošúpeme a⁢ nakrájame na jemné kúsky.
  2. Príprava ratatouille:
    • Krok 5: Na panvici s hrubším dnem rozohrejeme olivový olej.
    • Krok 6: Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujeme dozlatista.
    • Krok ⁤7: Pridáme‍ nakrájaný⁢ baklažán a⁣ dusíme ho asi 5 minút, občas premiešame.
    • Krok 8: Pridáme nakrájané cukety, papriky a paradajky, dochutíme soľou a korením.
    • Krok‌ 9: Podusíme zeleninu pod pokrievkou asi 25-30 minút, prípadne do⁤ zmäknutia.
  3. Servovanie:
    • Krok⁢ 10:​ Ratatouille podávame teplé, posypané čerstvými ⁤bylinkami, ako prílohu ‍k mäsu alebo ako samostatné jedlo s chlebom.