20. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte skvělý a chutný recept na zeleninovou ratatouille? Naše receptura je plná čerstvých a lahodných surovin, které se dokonale kombinují do sladkého, kořeněného a robustního jídla. Zeleninová ratatouille je typicky francouzský pokrm, který zahrnuje lilky, papriky, cukety, rajčata a cibuli. Naše verze je zdravá, bezlepková a veganská, takže je vhodná pro všechny stravovací preference. Připravit tuto lahůdku je snadné a jídlo je slouženo s rýží nebo čerstvě upečeným chlebem. Vyzkoušejte naši zeleninovou ratatouille a dopřejte si šťavnatou a vyváženou kombinaci zeleniny, která okouzlí vaše chuťové pohárky.
Suroviny:
- 1 väčší baklažán
- 2 väčšie cukety
- 2 papriky (rôznych farieb)
- 3 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen)
Postup:
- Kroky prípravy:
- Krok 1: Paradajky zalejeme horúcou vodou, necháme stáť asi 5 minút, potom olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Krok 2: Cukety a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky.
- Krok 3: Baklažán umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Krok 4: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné kúsky.
- Príprava ratatouille:
- Krok 5: Na panvici s hrubším dnem rozohrejeme olivový olej.
- Krok 6: Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujeme dozlatista.
- Krok 7: Pridáme nakrájaný baklažán a dusíme ho asi 5 minút, občas premiešame.
- Krok 8: Pridáme nakrájané cukety, papriky a paradajky, dochutíme soľou a korením.
- Krok 9: Podusíme zeleninu pod pokrievkou asi 25-30 minút, prípadne do zmäknutia.
- Servovanie:
- Krok 10: Ratatouille podávame teplé, posypané čerstvými bylinkami, ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo s chlebom.