18. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Cibulačka s gruyère a křutony
zdroj: Recepty 24/7

Tato chutná cibulačka s gruyère ‌a křutony⁢ je​ ideální ​teplou‍ polévkou pro chladné zimní večery. Připravte si ji jednoduše s⁢ čerstvou cibulí, aromatickým sýrem gruyère⁣ a ⁣křupavými křutony. ⁤Tato kombinace chutí a textur⁣ udělá z tohoto receptu vašeho nového ⁢oblíbence. Výtečná chuť, bohatá na vitamíny a minerály, udělá z této ⁢cibulačky skvělé jídlo pro celou rodinu. Zkuste ‍ji a​ přijďte na chuť tomu neodolatelnému spojení cibule, ‌sýra a⁤ křutonů. Vaše chuťové ​buňky vám‌ za to poděkují! Suroviny:

– 3 velké cibule
– ⁣3 stroužky česneku
– 50 g másla
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce‍ hladké mouky
– 1 lžička cukru
-‌ 1 lžička soli
– 1 l lžíce čerstvého tymiánu
– 1 l litr vývaru (může být i‌ z kostky)
– 200 ml smetany na ‍vaření
– 200 ⁣g ⁤gruyère sýru
– Sůl⁤ a pepř⁤ podle chuti
– 4 plátky ​toustového⁤ chleba
– Olivový‍ olej na polévání
– 2 stroužky česneku na ořezání chleba

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na jemné plátky.
2. V hrnci ‍rozehřejte máslo‌ s olivovým olejem a přidejte cibuli a česnek. Osolte, opepřete a přidejte cukr. Snižte⁤ teplotu a nechte cibuli dusit ​asi 30 minut, dokud není zlatavá⁣ a ‌karamelizovaná.
3. Přidejte hladkou mouku a promíchejte, ⁣dokud nebude cibule dobře obalena moukou.
4. ‍Přidejte‍ čerstvý tymián a vývar. Přiveďte k varu a vařte při mírném varu asi 10 minut.
5. Přidejte⁤ smetanu a nastrouhaný gruyère sýr. Vařte dalších ⁢5 minut, dokud se sýr nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte ⁢solí a pepřem.
6. Mezitím si‍ připravte křutony. Plátky toustového chleba opečte⁢ do zlatova na pánvi s trochou⁤ olivového⁤ oleje.​ Poté je ⁢ořežte na menší⁣ kostičky⁣ a jemně potřete oškrábanými stroužky česneku.
7. Při ⁣podávání do polévky přidejte křutony​ na povrch každé‍ porce. ⁤Podávejte ‍teplé.

Poznámka: Cibulačka s ‌gruyère a křutony je vynikající jarní polévka plná chuti a vůně.