12. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Křehký bramborový koláč je lahodný dezert plný chuti, který jistě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept využívá čerstvé brambory, které se jemně nastrouhají a smíchají s dalšími ingrediencemi, aby vytvořily křehkou a šťavnatou náplň. Křehké těsto pak dodává koláči dokonalou texturu a chuť. Tento jednoduchý recept je ideální pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a originálního. Připravte si tento křehký bramborový koláč a dopřejte si nezapomenutelný zážitek plný chutí!
Suroviny
- 250 g brambor
 - 150 g polohrubé mouky
 - 100 g másla
 - 50 g moučkového cukru
 - 1 vejce
 - špetka soli
 - vanilkový cukr dle chuti
 - 250 ml mléka
 - šlehačka na zdobení
 
Postup
- Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a vytlačíme z nich přebytečnou šťávu.
 - Do nastrouhaných brambor přidáme mouku, máslo, moučkový cukr, vejce, sůl a vanilkový cukr. Všechny suroviny dobře promícháme a vytvoříme těsto.
 - Těsto rozetřeme do vyššího plechu a vytvoříme z něj základ koláče. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 15 minut, dokud není lehce zlatavý.
 - Mezitím si připravíme náplň. Mléko ohříváme ve vroucí vodě. Po zahřátí přidáme vanilkový cukr.
 - Zahřáté mléko opatrně rozlijeme na vypečený těstový základ. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 25-30 minut, dokud náplň není tuhá.
 - Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.
 

