28. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
Zbytečně složitý bramborový gratain.
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na​ zářivý večeři? Vyzkoušejte tento recept na zbytečně složitý bramborový gratin plný chutí a ⁤vůní. Připravená vrstva brambor, ⁤sýra a smetany určitě⁤ oslní všechny vaše chuťové pohárky! Sledujte náš jednoduchý návod a začněte vařit ještě dnes.

Suroviny

  • 1 ⁢kg brambor
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g sýra Gruyère
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky a dejte vařit do osolené vody.
  2. V pánvi orestujte nakrájenou cibuli a česnek a přidejte na kostky ‍nakrájené uzené maso.
  3. Přidejte máslo, smetanu, sůl, ‍pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
  4. Vymažte formu máslem a vyskládejte do ní vrstvy ⁣brambor a uzeného masa.
  5. Přelijte ⁤směsí smetany a nechte ⁤péct v troubě asi 40 minut ‌nebo dokud nezezlátne.
  6. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapečený gratin ještě chvíli zapéct, dokud sýr neztuhne.