28. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na zářivý večeři? Vyzkoušejte tento recept na zbytečně složitý bramborový gratin plný chutí a vůní. Připravená vrstva brambor, sýra a smetany určitě oslní všechny vaše chuťové pohárky! Sledujte náš jednoduchý návod a začněte vařit ještě dnes.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 200 g uzeného masa
- 100 g sýra Gruyère
- 100 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky a dejte vařit do osolené vody.
- V pánvi orestujte nakrájenou cibuli a česnek a přidejte na kostky nakrájené uzené maso.
- Přidejte máslo, smetanu, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Vymažte formu máslem a vyskládejte do ní vrstvy brambor a uzeného masa.
- Přelijte směsí smetany a nechte péct v troubě asi 40 minut nebo dokud nezezlátne.
- Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapečený gratin ještě chvíli zapéct, dokud sýr neztuhne.