15. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Zapečený květák se sýrovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Zapečený ⁢květák se sýrovou omáčkou je lahodným vegetariánským receptem, který potěší milovníky syrových jídel. Tento jednoduchý a zdravý ​pokrm ⁤kombinuje zdravé vitaminy a minerály z květáku s cremovou a chutnou sýrovou omáčkou.⁤ Upečený květák‌ je podáván s jemnou a sytou omáčkou, která dodává jídlu bohatou⁢ chuť a texturu. Tento ‌recept je skvělou alternativou‌ pro ty, kteří hledají nové způsoby, jak využít květák. Vyzkoušejte tento oblíbený recept a překvapte ‍své‍ chuťové buňky jedinečnou kombinací květáku a sýra!

Suroviny

  • 1 menší květák
  • 200 g tučného sýra (např. eidam)
  • 500 ml mléka
  • 100 ​g másla
  • 4 lžíce ⁢hladké mouky
  • 1 lžička​ hořčice
  • 1 ⁣vejce
  • sůl, pepř

Postup

  1. Květák rozděleme na menší růžičky a uvaříme ve slané vodě do‌ změknutí. Poté necháme okapat.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme ⁢mouku. Za‍ stálého míchání necháme mouku⁤ chvilku zesklovatět.
  3. Snížíme ⁤teplotu a ‍postupně za stálého​ míchání přidáváme mléko. Vzniklou ‍omáčku⁢ vaříme až do zhoustnutí.
  4. Přidáme nastrouhaný sýr a necháme ho ve omáčce rozpustit.
  5. Přidáme​ hořčici a ‍promícháme. Dochutíme solí a pepřem​ podle chuti.
  6. Vejce rozšleháme a přimícháme k omáčce, dokud není hmota hladká.
  7. Květák rozložíme do zapékací mísy a zalijeme sýrovou omáčkou.
  8. Zapečeme‌ v předehřáté troubě na 180‌ °C dozlatova, ⁢asi 15-20 minut.
  9. Servujeme jako přílohu k masu nebo samotné.