3. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Tento recept na zapečený irácký kebab je exotickým a chutným jídlem, které vám přinese do vaší kuchyně vůni a chuť Orientu. Kombinuje kuřecí maso s aromatickými iráckými kořenícími směsmi a zeleninou, která je směsicí sladkého a kořeněného. Pokud hledáte něco nového a zajímavého, tento recept je pro vás!
Suroviny
- 500 g mletého jehněčího masa
 - 1 cibule, jemně nakrájená
 - 2 stroužky česneku, jemně nasekané
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mletého skořice
 - 1 lžička mletého koriandru
 - ½ lžičky chilli papričky (dle chuti)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžička soli
 - Čerstvě mletý černý pepř
 - 300 g rýže
 - 400 ml masového vývaru
 - 2 rajčata, nakrájená na plátky
 - 150 g jogurtu
 - Čerstvá nasekaná petrželka a máta na ozdobu
 
Postup
- Smíchejte v míse mleté maso, cibuli, česnek, kmín, skořici, koriandr, chilli papričku, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut.
 - Mezitím si připravte rýži. Opláchněte ji pod tekoucí vodou, dokud není čirá. Poté ji dejte do hrnce s masovým vývarem a uvařte podle návodu na obalu rýže.
 - Vyklopte směs s mletým masem na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20-25 minut, dokud není maso zlatavě hnědé.
 - Vyklopte zapečené maso na rýži. Na maso rozložte plátky rajčat a potřete jogurtem. Přidejte nasekanou petrželku a mátu.
 - Podávejte teplé a můžete přidat ještě na tenké plátky nakrájenou cibuli a citronovou šťávu.
 

