19. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte skvělý recept na výpeč z hovězího žebra s červeným vínem? Neztrácejte čas, protože tenhle recept je opravdu neodolatelný! Užijte si kusy čerstvého hovězího žebra, které jsou smažené a následně dusené v chutném červeném víně. Výsledkem je neuvěřitelně měkké a šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Dopřejte si bohatou chuťovou explozi a připravte si tento výjimečný pokrm ve své vlastní kuchyni. Naše jednoduché instrukce vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Nezapomeňte s tímto receptem objevit radost ze vaření!
Suroviny
- 1 kg hovězích žebírek
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce oleje
- 500 ml červeného vína
- 500 ml vývaru
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Žebříka osolte, opepřete a nechte je chvíli odpočinout.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Na pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka opečte žebříka z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Vezměte žebříka z pánve a na stejnou pánev přidejte cibuli, česnek a mrkev. Orestujte je, dokud nezměknou.
- Přidejte sušený tymián a cukr, promíchejte a nechte chvíli restovat.
- Na vysokou teplotu zvýšte plamen a přidejte červené víno. Nechte jej vařit, dokud se množství vína nezmenší zhruba na polovinu.
- Přidejte vývar a nechte vařit alespoň 1 hodinu, dokud se žebříka nebudou dát lehce oddělit od kosti.
- Ve druhé pánvi zprudka opečte hladkou mouku, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Postupně přilévejte omáčku z hovězích žebírek, přitom neustále míchejte, aby se omáčka neudělala hrudky.
- Omrkliny vraťte zpět do omáčky a nechte je probublavat ještě asi 15 minut.
- Před podáváním můžete omáčku případně přecedit.