16. 4. 2025
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Vyzkoušejte lahodnou Vichyssoise polévku s pórkem a bramborem – tradiční francouzskou specialitu, která vás okouzlí svou jemnou chutí a krémovou konzistencí. Tento recept je skvělým způsobem, jak si dopřát lahodný a sýtý pokrm plný výrazných chutí. Nechte se unést vůní čerstvých bylinek a zeleniny a připravte si tuto chutnou polévku ještě dnes!
Suroviny
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
 - 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
 - 2 pórky, nakrájené na kolečka
 - 1 l zeleninového vývaru
 - 2 lžíce másla
 - 1 šálek smetany ke šlehání
 - sůl, pepř a petržel na dochucení
 
Postup
- Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli, brambory a pórky, dokud nezměknou.
 - Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud se brambory úplně neprovaří.
 - Přendejte směs do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci.
 - Vraťte zpět do hrnce a přidejte smetanu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
 - Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
 - Polévku nechte vychladnout alespoň hodinu v lednici, aby chutnala nejlépe.
 - Před podáním ozdobte nasekanou petrželí a plátky pórků. Dobrou chuť!
 

