22. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Veganské lasagne s tofu – recept pro milovníky italské kuchyně. Zdravá, bezmasá alternativa klasických lasagní. Přírodní ingredience, bohatá na bílkovinky a vitamíny. Skvělý tip na zdravý oběd nebo večeři pro celou rodinu.
Suroviny
- 1 balení lasagne těstovin
- 500g marinara omáčky
- 400g tuhého tofu
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 hrst špenátu
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžíce kvasnicových vloček
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička česneku v prášku
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje na smažení
Postup
- Nejprve si připravíme tofu. Tofu důkladně osušíme ubrouskem a nakrájíme na menší kostičky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce zlatět.
- Přidáme tofu a smažíme ho dozlatova.
- Přidáme nakrájenou papriku, cuketu, nastrouhanou mrkev a špenát. Osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit.
- Do tofu zeleninové směsi přilijeme marinara omáčku a necháme vařit asi 10 minut, než se všechny chutě spojí.
- V misce smícháme rostlinné mléko s kvasnicovými vločkami, kukuřičným škrobem, česnekem v prášku, solí a pepřem. Tvoříme tak náplň našich lasagní.
- Do zapékací mísy nalijeme trochu marinara omáčky a položíme první vrstvu lasagne těstovin.
- Nalijeme část tofu zeleninové směsi a potřeme náplní z rostlinného mléka.
- Pokračujeme střídáním vrstev těstovin, tofu směsi a náplně, dokud nevyčerpáme všechny ingredience.
- Poslední vrstvu tvoříme z těstovin, tofu směsi a zbytku náplně. Shora můžeme posypat trochou kvasnicových vloček pro křupavost.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut, než lasagne zezlátnou a těstoviny změknou.
- Lasagne necháme chvíli odpočinout mimo troubu a pak můžeme krájet a podávat.
Takováto veganská lasagne je skvělou alternativou klasické italské verzi s masem a sýrem. Tofu dodá jídlu dostatek bílkovin a zelenina spolu s kvasnicovou náplní zase vitamíny a chuťové nuance. Můžete si být jisti, že tato veganská verze se stane hitem každého obědového stolu! A co víc, je opravdu snadná na přípravu a nezabere tolik času jako klasické lasagne. Zkuste tedy rozhodně tuto variantu a nebudete litovat!

