7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Veganské bábovky s banánem – jednoduchý recept na lahodné, bezlepkové a bezmléčné bábovky s výraznou banánovou chutí. Tento veganský dezert je ideální pro milovníky sladkého, kteří si přejí zdravější alternativy tradičních pečiv. Příprava je rychlá a snadná, takže se do toho pusťte a nechte se unášet vůní čerstvě upečeného sladkého dobroty.
Suroviny
- 2 přezralé banány
- 200 g celozrnné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml rostlinného mléka (např. ovesné nebo sójové)
- 60 ml rostlinného oleje (např. rýžového nebo lněného)
- špetka soli
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si formu na bábovky (můžete ji vymazat rostlinným máslem nebo vycpat papírovými košíčky).
- V míse rozmačkejte banány vidličkou, dokud nevznikne hladká kaše.
- Přidejte cukr, vanilkový extrakt, olej a mléko. Důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a solí a míchejte, dokud neobdržíte hladké těsto.
- Těsto přelijte do připravené formy na bábovky. Můžete formu naplnit až do 2/3, aby v průběhu pečení vyrostly.
- Vložte formu do vyhřáté trouby a pečte asi 20-25 minut, nebo dokud bábovky nezezlátnou a neuděláte ve středu test špejlí, která by měla vyjít suchá.
- Vyndejte bábovky z trouby a nechte je chvíli vychladnout ve formě. Poté je vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Dobrou chuť!