
recept na veganské aloo gobi s rýží. Krok za krokem návod na indické pokrm s bramborami a květákem, připravený zcela bez živočišných produktů. Připravte si zdravé veganské jídlo plné chutí a vůní.
Veganské aloo gobi je pokrm původem z indické kuchyně. Hlavními surovinami jsou brambory (aloo) a květák (gobi).Tento recept také obsahuje aromatické indické koření, které z něj udělá chutnou a zdravou večeři. Připravuje se velmi jednoduše a rychle, takže ho ocení i začátečníci v kuchyni. Následující recept je pro 4 porce.
Suroviny
- 300 g brambor
- 400 g květáku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté koriandru
- 1/2 lžičky chilli prášku (volitelné)
- 400 g rajčatového pyré
- sůl na dochucení
- na podávání: čerstvý koriandr, rýže
Je možné přidat i další koření dle chuti nebo použít hotovou směs indických koření.
Postup
- Na začátek si připravíme zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Květák rozebereme na růžičky. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a restujeme dalších pár minut.
- Přidáme všechny koření a směs dobře promícháme. Je důležité koření nenechávat na pánvi déle než minutu,aby nepřipálilo.
- Následně přidáme brambory a květák, promícháme s kořením a necháme zeleninu na pánvi asi 5 minut.
- Mezitím si připravíme rajčatové pyré. V hrnci zahřejeme rajčata do varu a necháme je na mírném ohni 15 minut.
- Přidáme rajčatové pyré do pánve se zeleninou,dobře promícháme a přikryjeme poklicí.Necháme vařit dalších 20 minut,nebo dokud nejsou brambory a květák měkké.
- Když je vše hotové, dochutíme solí podle chuti. Uvaříme si rýži podle návodu na balení.
- Hotové aloo gobi podáváme s čerstvou rýží a posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem.
Tento recept na veganské aloo gobi je vynikající volbou pro rychlou a zdravou večeři, která potěší jak milovníky zeleniny, tak i milovníky indické kuchyně. pokrm je plný chutí a vůní díky bohatému využití koření. Rýže, kterou k aloo gobi podáváme, navíc pokrmu dodá na sytosti.
Navíc je tento recept velmi variabilní. Můžete do něj přidat další zeleninu, kterou máte rádi, nebo pokrm obohatit o luštěniny jako jsou například cizrna nebo čočka. Tím ho uděláte ještě výživnějším a sytějším. A pokud patříte mezi milovníky pikantního jídla, můžete přidat více chilli prášku nebo použít čerstvé chilli papričky.
Tak tedy dobrou chuť a užijte si vaše veganské aloo gobi!

