23. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vánoční panettone – tradiční italský vánoční dort plný vůně a chuti. Suvé ovoce, rozinky a pistácie se smíchají s nadýchaným těstem a pečou se do zlatova. Krásně zdobený a slavnostní dezert, který potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přineste ducha Vánoc na váš stůl.
Vánoční panettone
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 150 ml mléka
- 100 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, kandované ovoce)
- citronová kůra
Postup:
- V misce smíchejte droždí s teplým mlékem a lžičkou cukru. Nechte vzejít kvásek po dobu 10 minut.
- Přidejte vanilkový cukr, žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli. Důkladně promíchejte.
- Přisypte mouku a hněťte těsto, dokud nebude hladké a elastické.
- Přidejte sušené ovoce a citronovou kůru. Vymíchejte, aby byly suroviny rovnoměrně rozloženy v těstě.
- Těsto přendejte do vymazané mísy a nechte kynout přikryté utěrkou na teplém místě po dobu 1-2 hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Natrhněte těsto prsty, abyste vyhnali přebytečný vzduch. Poté přesuňte do formy na pečení panettone a nechte ještě jedenkrát kynout po dobu další hodiny.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, nebo dokud má panettone zlatavou barvu na vrchu.
- Nechejte vychladnout a podávejte nakrájené na plátky.