
Ponořte se do exotických chutí Jižní Ameriky s naším receptem na tradiční brazilský rybí vývar Moqueca. Jednoduché kroky, autentické ingredience, výsledkem je lahodná a výživná polévka plná chutí.
moqueca je tradiční brazilský rybí vývar,který má své kořeny ve státě Bahia při severovýchodním pobřeží Brazílie. Tato hladká a lahodná polévka je vyráběná z čerstvých mořských plodů, hořčice dende a jedinečné směsi koření a bylin.
Suroviny
- 1 kg směsi mořských plodů (například krevety, mušle, chobotnice a filety z bílých ryb)
- Marináda (šťáva ze 4 limetek, 4 stroužky česneku, lžička soli, lžička pepře)
- 2 lžíce hořčicového oleje dende
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- 1 velký svazek koriandru
- 1 velký svazek petrželky
- 250 ml rybího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce papriky
- Sůl a pepř
Postup
Nejprve připravte marinádu na mořské plody. Do misky nalijte šťávu ze 4 vymačkaných limetek, přidejte 4 prolisované stroužky česneku, lžičku soli a lžičku pepře. Přidejte mořské plody a promíchejte, aby byly všechny kousky dobře obalené v marinádě. Překryjte misku a nechte mořské plody odležet v ledničce nejméně 1 hodinu, ideálně přes noc.
poté, co mořské plody odlezly v marinádě, začněte připravovat základ polévky. na středně velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce hořčicového oleje dende. Přidejte 2 nakrájené cibule a 2 nakrájené červené papriky a orestujte,dokud nebudou měkké a zlatavé. Přidejte 2 nakrájená rajčata, velký svazek nasekaného koriandru a velký svazek nasekané petrželky. Vařte dalších 5 minut, stále míchejte.
Poté vmíchejte 2 lžíce papriky,několik špetek soli a pepře a vařte dalších 2 minuty. Přidejte mořské plody s marinádou a 250 ml rybího vývaru.Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu a nechte ji probublávat dalších 20 minut.
Nakonec do polévky nalijte 400 ml kokosového mléka a nechte ji dalších 5 minut jemně probublávat. Chutě si případně doladíte solí a pepřem.
Moqueca je nejlépe podávat horká. Servírujte ji v hlubokých miskách s čerstvým koriandrem a případně s rýží. Užijte si tento tradiční brazilský pokrm plný chutí a vůní.
Věříme, že si tuto lahodnou polévku užijete stejně jako my. Moqueca je skvělým úvodem do brazilské kuchyně,která je známá svou bohatostí chutí a vůní. Ať vám chutná!

