27. 7. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tradiční brazilský rybí vývar Moqueca
zdroj: Recepty 24/7


Ponořte‍ se do exotických chutí Jižní Ameriky ‍s naším receptem na tradiční brazilský rybí vývar Moqueca. Jednoduché kroky, autentické ingredience, výsledkem je lahodná a výživná polévka ⁢plná chutí.

moqueca ⁤je tradiční brazilský rybí vývar,který má své⁢ kořeny ve státě‌ Bahia při severovýchodním pobřeží Brazílie. Tato hladká​ a⁣ lahodná polévka je vyráběná z čerstvých mořských ‌plodů, hořčice dende ‍a jedinečné směsi ‍koření a bylin.

Suroviny

  • 1 kg směsi mořských plodů (například krevety, mušle,⁢ chobotnice a filety z ⁣bílých ryb)
  • Marináda (šťáva ze 4 limetek, 4 stroužky česneku, lžička soli, lžička pepře)
  • 2 lžíce hořčicového oleje⁣ dende
  • 2 ‍cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 velký⁣ svazek koriandru
  • 1 velký svazek petrželky
  • 250 ml ‍rybího vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce papriky
  • Sůl​ a pepř

Postup

Nejprve připravte marinádu ‍na mořské plody. Do misky ⁤nalijte šťávu ze‌ 4 vymačkaných limetek, přidejte 4 prolisované stroužky česneku, lžičku soli a ⁣lžičku ‌pepře. Přidejte mořské plody a promíchejte, aby​ byly všechny kousky dobře obalené ‍v marinádě. Překryjte misku a nechte mořské plody odležet v ledničce ‌nejméně 1 hodinu, ideálně ​přes noc.

poté, co mořské plody odlezly v marinádě, začněte připravovat⁣ základ polévky. ⁢na středně velkém hrnci​ rozehřejte‍ 2 ‍lžíce hořčicového oleje dende. Přidejte 2 nakrájené ‍cibule a 2 nakrájené červené ‌papriky a orestujte,dokud nebudou měkké a zlatavé. Přidejte 2 nakrájená rajčata, velký svazek nasekaného koriandru a velký svazek nasekané petrželky. Vařte dalších 5 minut, stále míchejte.

Poté vmíchejte 2 lžíce papriky,několik špetek ‍soli a pepře⁢ a vařte dalších 2 minuty. Přidejte mořské plody s marinádou a 250 ml ⁤rybího​ vývaru.Přiveďte polévku‌ k varu, ⁣poté snižte⁣ teplotu a nechte ji⁤ probublávat ⁢dalších 20 minut.

Nakonec do polévky nalijte 400 ⁢ml kokosového⁣ mléka ⁤a nechte⁣ ji ​dalších ‍5 minut jemně probublávat. Chutě⁣ si případně doladíte ​solí a ⁢pepřem.

Moqueca je nejlépe podávat horká. Servírujte ji v hlubokých miskách s čerstvým koriandrem ‌a ⁢případně s rýží. Užijte si tento tradiční brazilský pokrm ​plný chutí a vůní.

Věříme, ‍že ‍si tuto lahodnou ‌polévku užijete stejně jako my. Moqueca ‍je ​skvělým úvodem ​do ​brazilské⁣ kuchyně,která je známá svou bohatostí chutí a vůní. Ať‌ vám chutná!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář