27. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tom Yum polévka bez mořských plodů je tradiční thajská polévka plná svěžích a výrazných chutí. Naše verze receptu je navíc vhodná pro ty, kteří nejí mořské plody. Kombinace koření, bylin a exotických ingrediencí, jako je citronová tráva, galanga a kaffir limetkové listy, poskytuje dokonalou rovnováhu mezi sladkou, kyselou, pikantní a slanou chutí. Tato polévka je rychlá a snadná k přípravě, ideální pro ty, kdo hledají jednoduché, ale bohaté na chuť recepty.
Suroviny
- 1 l vývaru
- 2 kousky citronové trávy
- 2 plátky čerstvého galangalu nebo zázvoru
- 6-8 kaffir limetových listů
- 2 stroužky česneku
- 1-2 červené chilli papričky
- 2 lžičky palmového cukru
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžičky limetové šťávy
- 100 g tofu (volitelně)
- čerstvá koriandr (na ozdobení)
Postup
- Do hrnce nalijte vývar a nechte ho vařit.
- Plátky citronové trávy lehce rozmačkejte, abyste uvolnili jejich aroma, a přidejte je do vývaru.
- Přidejte na plátky nakrájený galangal nebo zázvor a kaffir limetové listy. Vařte asi 5 minut, dokud se vývar neprovoní kořením.
- Olejte česnek a chilli papričky. Přidejte je do vývaru a vařte dalších 4-5 minut.
- Přidejte palmový cukr, rybí omáčku a limetovou šťávu do vývaru. Dochutíme podle potřeby.
- Pokud chcete přidat tofu, nakrájejte ho na malé kostky a přidejte do vývaru. Vařte asi 2 minuty, než se tofu zahřeje.
- Servírujte polévku s čerstvým koriandrem na vrchu.