16. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Tom Yam Gung je tradiční thajská polévka plná exotických chutí a vůní. Tato lahodná polévka je připravena s čerstvými krevetami a bohatou směsí thajských ingrediencí, jako jsou citronová tráva, galgant, kaffir limetkové listy a chilli papričky. Tom Yam Gung je pikantní, osvěžující a dokonale vyvážená kombinace sladkosti, kyselosti, ostrého a slaného. Připravte si tuto autentickou thajskou specialitu doma a okořeňte si své chuťové pohárky.
Suroviny
- 500 g krevet
- 1 lžíce oleje
- 2 kousky citronové trávy
- 4-6 plátků galangalu
- 2-3 kafirové listy
- 2 čerstvé červené chilli papričky (pokud máte rádi ostré jídlo)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička palmového cukru
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml vývaru
- 1 lžíce koriandru (nasekaného)
- sůl podle chuti
Postup
- Krevety zbavte slupky a vyjměte jim střeva.
- Do hrnce s olejem přidejte citronovou trávu, galangal, kafírové listy, chilli papričky a česnek.
- Nechte směs na mírném ohni vařit asi 2-3 minuty, dokud se nelouhují aroma z ingrediencí.
- Přidejte krevety do hrnce a opékejte je z obou stran, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rybí omáčku, citronovou šťávu a palmový cukr. Vařte 1 minutu.
- Přidejte kokosové mléko a vývar. Přiveďte k varu a vařte 5-7 minut.
- Přidejte koriandr a dochuťte solí podle chuti.
- Podávejte teplé s vařenou rýží.

