3. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept na tofu se zeleninou a rýží je ideální pro vegetariány a vegany, stejně jako pro ty, kteří hledají zdravé a vyvážené jídlo. Tofu je zdrojem bílkovin a přidává do této pochoutky bohatou texturu a nasycující chuť. Krátce opečené tofu je podáváno s čerstvou zeleninou, jako jsou papriky, mrkev, cibule a cuketa, která dodává jídlu svěží a křupavou chuť. Pochoutka je dokončena plátkem rýže, který perfektně doplňuje tento zdravý a výživný pokrm. Vyzkoušejte tento recept a nechte se unést jeho lahodnou kombinací chutí a vůní!
Suroviny
- 200g tofu
- 200g rýže
- 200g směsi zeleniny (např. paprika, mrkev, cibule)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejdříve si připravíme tofu. Opatrně ho osušíme ubrouskem a nakrájíme na kostičky.
- Zahřejeme pánvičku na střední oheň a přidáme sezamový olej. Do rozehřátého oleje přidáme kostičky tofu a smažíme asi 4-5 minut, dokud nezezlátnou z obou stran. Poté je vyjmeme na talíř a necháme stranou.
- Do pánve přidáme zeleninu a smažíme ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidáme mletý česnek a zázvor a smažíme další 2 minuty.
- Přidáme sójovou omáčku a smažíme dalších 2-3 minuty.
- Mezitím si uvaříme rýži podle pokynů na obalu.
- Když je rýže hotová, přidáme ji do pánve se zeleninou a dokonale promícháme.
- Přidáme smažené tofu a promícháme.
- Pokud je to potřeba, dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme teplé a můžeme ozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem.