8. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte zdravou a chutnou alternativu k jídlu s masem? Vyzkoušejte tento lahodný recept na tofu kung pao s rýží! Tofu je bohatý na bílkoviny a obsahuje málo tuku, což ho dělá skvělou volbou pro vegetariány i ty, kteří chtějí snížit příjem masa. Kung pao je tradiční čínské jídlo, které zahrnuje smažené tofu s různými zeleninami a arašídovou omáčkou. Tato kombinace chutí je prostě dokonalá! Doporučujeme podávat tento pokrm s rýží pro plnohodnotné a vydatné jídlo. Zařaďte tofu kung pao s rýží do svého jídelníčku a objevujte nové nabídky plné chuti a zdraví!
Suroviny
- 200 g tofu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce bílého octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- hrst pražených arašídů
- vařená rýže
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu pro tofu. Smícháme sójovou omáčku, ocet, cukr a škrob. Pokud je tofu velmi měkké, nejdříve ho nechte odkapat na plátně, aby se dostal přebytečný voda.
- Tofu nakrájíme na menší kostičky a vložíme do marinády. Necháme ho minimálně 15 minut odležet, aby nasáklo do sebe chuť marinády.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriky na menší kousky a česnek jemně nasekáme. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmažíme tofu z obou stran, dokud neztmavne a nechytí křupavou kůrku. Poté ho vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
- Do pánve přidáme cibuli a česnek a krátce je osmahneme, aby zesoftovaly. Poté přidáme papriky a chilli papričku a restujeme, dokud se papriky nezměknou.
- Přidáme opět osmažené tofu a přilijeme marinádu. Orestujeme to všechno dohromady, dokud se marináda neztuhne a nezasákne tofu a zeleninu.
- Na závěr přimícháme pražené arašídy a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Podáváme s vařenou rýží.