2. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová
Tiramisu s mascarpone a amarettem
zdroj: Recepty 24/7






Objevte recept na klasický italský dezert Tiramisu s mascarpone a amarettem.Krok za krokem návod, jak připravit dokonalý dezert plný chutných vrstev.Tiramisu recept, který zaručeně uspokojí vaše chuťové pohárky.

Suroviny

  • 200 gramů piškotů
  • 100 gramů cukru
  • 4 vejce
  • 500 gramů mascarpone
  • 2 šálky silného espressa
  • 50 ml amaretta
  • kakao na posyp

Postup

Tiramisu patří mezi tradiční italské dezerty, který láká svým bohatým a plným chutí. Existuje mnoho variant tohoto receptu, ale dnes se podíváme na klasickou verzi s mascarpone a amarettem.Nejprve si připravíme piškoty. Ty vyložíme na dno pekáčku a pokapeme je směsí espressa a amaretta. Pokud nemáme espresso, můžeme použít i silnou kávu. Důležité je zabránit piškotům nasát příliš mnoho tekutiny, aby nebyly příliš vlhké. Použijeme dva až tři lžíce na každý piškot.

Dalším krokem je příprava krému. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme do pěny. Pak postupně přidáváme mascarpone a mícháme dohladka.

Bílky ušleháme do pevného sněhu. Poté je opatrně vmícháme do krémové směsi s mascarpone. Přitom je důležité zachovat lehkost směsi, abychom získali vzdušný krém.

Nyní přichází na řadu vrstvení tiramisu. Na piškoty dolijeme polovinu krému a posypeme ho kakaem. Poté vrstvu pokryjeme dalšími piškoty, které rovněž pokapeme espressovou směsí. Celý postup zopakujeme. Zbývající krém rozprostřeme na vrch a posypeme kakaem.

Tiramisu necháme v lednici alespoň několik hodin, aby se chutě propojily. Ideální je ho nechat odpočívat přes noc.

Pro lepší výsledek můžeme vrstvy krému a piškotů opakovat do vyčerpání surovin. Počet vrstev záleží na velikosti naší formy a na tom, jak silné chceme mít jednotlivé vrstvy.Tiramisu je ideální dezert po těžkém jídle,protože je lehký a vzdušný. Mascarpone krém je krásně bohatý a krémový, zatímco amaretto a espresso dodají dezertu hloubku a komplexnost.

Tiramisu s mascarpone a amarettem je klasický italský recept, který je stále oblíbený po celém světě. Je to dokonalý způsob, jak ukončit večeři nebo se odměnit po dlouhém dni. Dobrou chuť!