
Uvařte si doma skvělou thajskou polévku Tom Yum. Autentický recept přímo z Thajska. Chuťově bohatá, pálivá a kyselá polévka s mořskými plody a citrónovou trávou. Perfektní jídlo pro milovníky pikantní asijské kuchyně.
Thajská polévka Tom Yum je jedním z nejznámějších thajských jídel, které mohou většinou ochutnat cestovatelé navštěvující Thajsko. Je too výrazně pikantní a kyselá polévka, která je zároveň plná chuti díky bohatství thajských bylinek a koření. Polévka je tradičně servírována s krevetami, ale může být připravena i s jinými druhy mořských plodů nebo s kuřecím masem.
Suroviny
- 1 litr vody
- 4 stonky citronové trávy
- 3 listy kaffirové limety
- 5 tenkých plátků galangalu (nebo čerstvého zázvoru)
- 2 až 3 chilli papričky (podle chuti)
- 3 stroužky česneku
- 300 g krevet nebo kuřecího masa
- 200 g houb shiitake nebo jiných čerstvých hub
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička cukru
- Šťáva z 2 limetek
- Handful of fresh cilantro
Ingredience pro Tom Yum polévku mohou být trochu náročné na shánění, ale měly by být k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v asijských obchodech.Citronová tráva, listy kaffirův limety a galangal jsou klíčové ingredience, které dodávají Tom Yum polévce její charakteristickou chuť.
Postup
- Nejprve připravte byliny a koření.Citronovou trávu oloupejte a nakrájejte na 5 cm dlouhé kusy a poté ji lehce rozdrťte. Listy kaffirové limety natrhejte na kousky a galangal nebo zázvor nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričky nakrájejte na proužky a česnek jemně nasekejte.
- vodu přiveďte k varu a přidejte připravené byliny a koření. Vařte na střední teplotě po dobu asi 5 minut.
- Přidejte krevety nebo kuřecí maso a houby shiitake.Vyvar by měl být vařený, dokud nejsou krevety nebo kuřecí maso plně uvařené, což by mělo trvat asi 3 až 5 minut.
- Chuť polévky oživte rybí omáčkou, cukrem a šťávou z limetek. Měli byste mít vyváženou chuť slané, sladké a kyselé. Přidejte více rybí omáčky, cukru nebo limetkové šťávy podle potřeby.
- Polévku sejmete z ohně a podávejte ještě teplou, posypanou čerstvým koriandrem.
Pokud úspěšně sledujete tento recept,měli byste mít na stole lahodnou a autentickou thajskou polévku Tom Yum.Je to ideální pokrm, který zahřeje tělo i duši, ať už je venku jakékoliv počasí. Tato polévka je také skvělá pro hosty, kteří ocení něco trochu netradičního a exotického. Můžete ju také připravit jako součást thajského večerního menu společně s jinými pokrmy, jako je křupavý kuřecí salát nebo klasický pad thai.

