16. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Thajská polévka Tom Yum
zdroj: Recepty 24/7






Uvařte si doma skvělou thajskou⁢ polévku⁣ Tom Yum. Autentický⁢ recept přímo z Thajska. Chuťově ​bohatá, pálivá a ⁢kyselá polévka s mořskými plody a citrónovou trávou. Perfektní jídlo pro ‍milovníky pikantní asijské kuchyně.

Thajská polévka Tom Yum je ‌jedním⁢ z nejznámějších thajských jídel, které mohou většinou ochutnat cestovatelé navštěvující Thajsko. Je too výrazně pikantní a kyselá polévka,⁤ která je zároveň plná chuti díky bohatství thajských bylinek⁢ a koření. Polévka je tradičně servírována s​ krevetami, ale může být připravena i⁢ s jinými druhy‌ mořských plodů nebo s kuřecím masem.

Suroviny

  • 1‌ litr vody
  • 4 stonky citronové trávy
  • 3 listy kaffirové limety
  • 5 tenkých plátků galangalu (nebo čerstvého zázvoru)
  • 2 až 3⁣ chilli papričky (podle chuti)
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g ​krevet nebo ⁤kuřecího masa
  • 200 g houb shiitake nebo jiných ⁣čerstvých hub
  • 3 ⁤lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • Šťáva ‍z 2‍ limetek
  • Handful of fresh cilantro

Ingredience pro‍ Tom Yum polévku mohou být trochu ‌náročné na shánění, ale‌ měly by být ‍k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v ⁤asijských obchodech.Citronová tráva, listy kaffirův limety a galangal jsou klíčové ingredience, ‌které dodávají Tom Yum polévce její charakteristickou​ chuť.

Postup

  1. Nejprve připravte byliny a koření.Citronovou trávu oloupejte a nakrájejte ⁢na 5 cm dlouhé kusy a poté ji lehce rozdrťte. Listy kaffirové limety natrhejte na kousky a galangal nebo​ zázvor ⁤nakrájejte na tenké plátky. Chilli ‌papričky nakrájejte na proužky a česnek jemně nasekejte.
  2. vodu přiveďte k varu a přidejte ⁤připravené byliny a koření. Vařte na střední ​teplotě po dobu asi 5 minut.
  3. Přidejte krevety nebo kuřecí maso a houby shiitake.Vyvar by měl být vařený, dokud nejsou krevety nebo kuřecí maso plně⁤ uvařené, což by mělo trvat asi 3 až 5⁤ minut.
  4. Chuť polévky ‌oživte rybí omáčkou, cukrem ⁢a šťávou z limetek. Měli byste mít vyváženou ⁤chuť⁣ slané, sladké a kyselé. Přidejte více rybí omáčky, cukru‌ nebo​ limetkové šťávy⁤ podle potřeby.
  5. Polévku⁣ sejmete z ohně a podávejte ještě teplou, posypanou čerstvým koriandrem.

Pokud⁤ úspěšně sledujete⁤ tento recept,měli byste ‌mít na stole lahodnou a autentickou thajskou ‌polévku‍ Tom Yum.Je to ideální pokrm, který zahřeje tělo i duši, ať už je​ venku jakékoliv ​počasí. Tato polévka je také skvělá pro⁤ hosty, kteří ocení něco trochu netradičního⁣ a exotického. Můžete ju⁣ také připravit jako součást thajského večerního menu společně s⁤ jinými pokrmy, jako je křupavý kuřecí salát nebo klasický‍ pad thai.