
Vyzkoušejte autentický recept na thajskou polévku Tom Kha Gai. Místní klasika plná chutí a vůní,která potěší vaše chuťové buňky. Krok po kroku příprava exotické polévky z kuřecího masa, kokosového mléka a citrónové trávy. Vyznáte zdravé stravování? Pak je tento recept právě pro vás!
Thajská polévka Tom Kha Gai je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších pokrmů z Thajské kuchyně.Její hlavními přísadami jsou kuřecí maso, kokosové mléko, citronová tráva a kafírové listy. Recept na tuto výtečnou polévku níže je jednoduchý a bude vám trvat asi 30 minut.
Suroviny
- 500 g kuřecího masa
- 400 ml kokosového mléka
- 2 stonky citronové trávy
- 10 kafírových listů
- 10 stroužků česneku
- 6 nakrájených chilli papriček
- 200 g houby
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- hrst svěžího koriandru a petržele
Postup
- Začněte tím, že očistíte kuřecí maso a nakrájíte ho na malé kousky. Zatím si vezměte velký hrnec, do kterého nalijte kokosové mléko a přidejte do něj nakrájenou citronovou trávu, kafírové listy, česnek a chilli papričky. Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Přidejte kuřecí maso a houby. Vařte dalších 10 minut, nebo do doby, než je maso úplně uvařené.
- Přidejte rybí omáčku, cukr a citronovou šťávu. Vařte dalších 5 minut. V této fázi můžete polévku ochutnat a přidat další rybí omáčku, cukr nebo citronovou šťávu podle svého vkusu.
- Jakmile je polévka hotová, vyjměte z ní citronovou trávu, kafírové listy, česnek a chilli papričky. Tyto ingredience jsou tam pro chuť,ale nejsou určeny k jídlu.
- Servírujte polévku teplou, posypanou koriandrem a petrželí.
Thajská polévka Tom Kha Gai je nejen vynikající chutí, ale také velmi zdravá. Je plná bílkovin z kuřecího masa,vitamínů z citrusových šťáv a minerálů z kokosového mléka. Můžete ji jíst jako hlavní jídlo nebo jako předkrm před hlavním thajským jídlem, jako je třeba Pad Thai nebo Som Tum. Ať už ji podáváte jakýmkoli způsobem, jistě si ji vaši hosté zamilují.
Existuje několik variací této polévky. Některé thajské recepty zahrnují i další přísady jako je kreveta, tofu nebo různé druhy zeleniny. Můžete také experimentovat s množstvím chilli papriček, podle toho, jak moc ostrou polévku preferujete.
Bez ohledu na to jak se rozhodnete polévku upravit, jsem si jistý, že vám i vašim hostům zachutná. Dobrou chuť!

