28. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Těstovinový salát s bazalkou je jednoduchý a osvěžující recept, který potěší všechny milovníky těstovin. Bazalka dodá salátu neodolatelnou vůni a chuť. Tato svěží pochoutka je perfektním jídlem na letní večery nebo jako příloha k grilovanému masu. Připravit ho je snadné a rychlé, stačí jen uvařit těstoviny, smíchat je s nakrájenou bazalkou a sezamovými semínky a zalít lehkou citronovou omáčkou. Těstovinový salát s bazalkou představuje ideální kombinaci chuti a čerstvosti, kterou si rozhodně nenechte ujít.
Suroviny
- 250 g těstovin (druh dle vlastního výběru)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 malá cibule
- 2 rajčata
- 100 g mozarella sýru
- Čerstvá bazalka
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- Čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti
Postup
- Na vaření těstovin si připravíme osolenou vodu a přivedeme ji k varu.
- Do vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme podle doporučení na obalu, nejlépe al dente.
- Po uvaření těstoviny necháme okapat a vychladnout.
- Mezitím si pokrájíme papriky, cibuli, rajčata a mozarellu na menší kousky.
- Do mísy přidáme všechny připravené suroviny a přidáme také nasekanou čerstvou bazalku.
- Pokud máme listy bazalky větší, můžeme je ještě před nasekáním nadrtit palcem, aby uvolnily aroma.
- V malé nádobce si smícháme olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
- Tuto zálivku zalijeme přes připravené suroviny ve skleněné míse.
- Důkladně promícháme a necháme salát odležet alespoň hodinu v lednici, aby dochutě pronikly do surovin.
- Po odležení můžeme salát před podáváním ještě případně dochutit solí a pepřem.