28. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Těstovinový salát s bazalkou.
zdroj: Recepty 24/7

Těstovinový salát s bazalkou je jednoduchý⁤ a osvěžující ⁣recept, který potěší všechny ‌milovníky⁤ těstovin. ​Bazalka​ dodá salátu‌ neodolatelnou vůni a ‍chuť. Tato svěží pochoutka je ⁤perfektním jídlem na letní večery nebo jako příloha k grilovanému masu. Připravit ​ho je snadné ‍a rychlé,⁤ stačí⁢ jen uvařit těstoviny, smíchat je s⁤ nakrájenou​ bazalkou a sezamovými semínky ⁤a zalít lehkou citronovou omáčkou. Těstovinový⁢ salát s bazalkou představuje ideální kombinaci ⁣chuti a čerstvosti, kterou si rozhodně nenechte⁢ ujít. ‌

Suroviny

  • 250 g těstovin​ (druh dle​ vlastního výběru)
  • 1 ⁤červená paprika
  • 1 žlutá​ paprika
  • 1 ​malá cibule
  • 2​ rajčata
  • 100 g mozarella sýru
  • Čerstvá⁣ bazalka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 ‌lžíce balzamikového octa
  • Čerstvě ​mletý pepř a sůl ‌podle ‍chuti

Postup

  1. Na​ vaření těstovin si připravíme osolenou⁣ vodu a přivedeme ji k⁣ varu.
  2. Do vroucí vody vložíme těstoviny ⁣a vaříme podle ‌doporučení na obalu, nejlépe al⁢ dente.
  3. Po uvaření těstoviny necháme okapat a vychladnout.
  4. Mezitím⁣ si‌ pokrájíme papriky, cibuli, rajčata a mozarellu na⁢ menší kousky.
  5. Do ⁣mísy ⁤přidáme všechny připravené suroviny a přidáme také nasekanou čerstvou bazalku.
  6. Pokud máme ⁣listy bazalky⁤ větší, můžeme‍ je ještě‍ před nasekáním‌ nadrtit ⁤palcem, aby uvolnily aroma.
  7. V malé nádobce si smícháme olivový olej, ⁣balzamikový ocet, sůl a pepř.
  8. Tuto zálivku zalijeme přes připravené suroviny ve⁣ skleněné⁤ míse.
  9. Důkladně promícháme a necháme salát odležet alespoň hodinu⁢ v lednici, aby dochutě pronikly ⁢do surovin.
  10. Po odležení můžeme salát ​před podáváním ještě případně dochutit ‍solí a pepřem.