
Objvte tradiční francouzský recept na Telecí blanquette s rostlinnou julienkou. Jednoduchý krok za krokem postup s detailními fotografiemi a tipy pro dokonalý výsledek. Vyzkoušejte tento luxusní pokrm z telecího masa a čerstvé zeleniny ještě dnes!
Suroviny
- 600 g telecího masa
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 l domácího vývaru (nebo vody s bujónem)
- 2 lžíce smetany
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- nebožtík, nové koření
- malý pór
- 2 mrkve
- 1 malý celer (nebo petržel)
Postup
Nejprve si připravíme veškeré suroviny. Telecí maso krátce omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, pór a mrkev očistíme a krájíme na tenké proužky. Pór je lepší vybrat mladší, je měkčí a nemá tolik vláken. Celer také očistíme a nakrájíme na proužky, stejně tak jako ostatní zeleninu.
Na troše másla si na velkém hrnci opékáme maso. Přidáme nakrájenou cibuli a chvíli společně podusíme. Pak přidáme zeleninu. Použití jemně nasekaného nebožtíku a dvou kuliček nového koření dodá pokrmu specifickou vůni a chuť. Přimícháme je společně s prolisovanými stroužky česneku. Podle potřeby osolíme a opepříme.
Pokud nemáme domácí vývar, rozmíchat ho z bujónu, případně jen použít vodu. Já jsem tentokrát použila hovězí, ale krůtí nebo kuřecí je také velmi dobrý. Vývar přilijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a necháme jídlo asi 30 minut probublávat.
Pomocí lžíce postupně odebíráme pěnu. Jakmile se podaří z hrnce odstranit veškerou pěnu, přimícháme mouku smíchanou s máslem (tzv. jíšku).
Tu nejprve připravíme tak, že si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání opečeme do zlatova. Poté jíšku vmícháme do bublajícího pokrmu v hrnci. Důležité je nepřestat míchat, aby se nám omáčka nesrazila. Po přidání jíšky ještě asi 10 minut při mírném varu prohříváme.
Nakonec vmícháme do omáčky dvě lžíce smetany. Můžeme použít jakoukoli, nejlépe ale zakysanou. Smetanu přidáváme do teplé, ne horké omáčky, jinak by se nám mohla srazit. Před podáváním ještě jednou omáčku ochutnáme, případně dosolíme.
I když je blanquette základním jídlem francouzské kuchyně, velmi dobře chutná i s českými knedlíky. Můžeme ho ale také podávat s rýží nebo bramborami. A když nám zůstane trochu omáčky, je skvělá s chlebem.
Telecí blanquette s rostlinnou julienkou je jídlo, u kterého úplně zapomene na ruch dne, protože jeho příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti. Ale věřte mi, stojí to za to.

