10. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
Tagine z kuskusu a dýně
zdroj: Recepty 24/7

Zkuste náš ‍lahodný tagine ⁣s kuskusem ‌a ⁢dýní, který‌ vás ohromí svou chuťovou harmonií a zdravou ⁣stravou. Tato tradiční marocká specialita je plná exotických‍ koření, zeleniny a aromat, které spolu tvoří dokonalou kombinaci. Připravte se na vůni orientu a okusujte tenké plátky měkké dýně, které se rozplývají na jazyku. Vychutnejte si tento výjimečný pokrm plný živin⁣ a nechte se unést do arabské ⁢kultury.

Suroviny:

  • 500 g dýně (např.⁣ hokaido ⁢nebo maslenáč)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky ‍česneku
  • 2 mrkve
  • 250 g cizrny (nebo jiné luštěniny podle chuti)
  • 400 g krájených rajčat z ‌plechovky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tagine koření
  • sůl a pepř podle chuti
  • 250 g kuskusu
  • 400 ml zeleninového​ vývaru
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na⁤ dochucení

Postup:

  1. Kuskus připravíme podle​ návodu na obalu.‌ Zpravidla se zalije vroucím ⁢vývarem a nechá odstát‌ pod pokličkou. Mezitím si připravíme zbylé ingredience.
  2. Dýni očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
  3. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
  4. Mrkev ‍oloupeme ⁣a nakrájíme na kolečka.
  5. Do tagine ‍nebo hrnce s tlustým ⁣dnem ⁣nalejeme olivový olej a opékáme‌ na ​něm ‌cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  6. Přidáme mrkev, dýni a cizrnu a necháme⁢ chvíli⁤ dusit.
  7. Přidáme ​rajčata z plechovky, tagine ⁢koření, ‌sůl a pepř. Promícháme a necháme vařit asi 30‌ minut, dokud se dýně‍ a mrkev nezměknou.
  8. Vařený kuskus ​rozmícháme vidličkou a přidáme ho do⁢ tagine. Promícháme a necháme chvíli prohřát.
  9. Případně můžeme dochutit čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem‌ podle chuti.
  10. Servírujeme teplé a můžeme podávat jako samostatné jídlo ‍nebo s⁤ pečivem.