9. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Svíčková se šlehačkou.
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept vám ‌ukáže, jak připravit lahodnou ⁤svíčkovou se ⁢šlehačkou. Svíčková⁣ je ‍tradiční​ české jídlo, které se podává s ⁣křenem, brusinkami a houskovým knedlíkem. ⁣Tato verze receptu přidává do​ omáčky i koření, aby bylo jídlo⁢ ještě chutnější. Pokud ⁢hledáte recept na ‍skvělou svíčkovou se​ šlehačkou, neváhejte ‍vyzkoušet tento!​

Suroviny

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 5 ks nových ⁣brambor
  • 200 ml‌ smetany ke šlehání
  • 2⁤ lžíce‌ hladké mouky
  • 2‍ lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 ⁢lžíce⁢ citrónové šťávy
  • 500 ‍ml hovězího vývaru
  • sůl,⁣ pepř, ⁣majoránka,​ kmín

Postup

  1. Na‌ oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a petržel.
  2. Přidáme ‍na plátky nakrájenou ⁢svíčkovou‍ a zprudka opečeme ze⁢ všech stran.
  3. Přidáme majoránku,⁣ kmín, sůl⁢ a‌ pepř.
  4. Zalijeme ‍hovězím⁤ vývarem⁤ a⁢ dusíme ​na ​mírném ohni‍ přibližně ‍1,5 hodiny, dokud​ se maso nezměkne.
  5. Brambory oloupeme, nakrájíme⁤ na menší kousky a ​uvaříme⁢ ve slané vodě do‍ měkka.
  6. Po​ uvaření⁣ brambor je⁣ sceďte, přidáme máslo a pokapeme citrónovou šťávou, ⁢promícháme.
  7. Mezitím ​z mouky a smetany uvaříme jemnou‍ jíšku.
  8. Hotovou jíšku vmícháme ke šťávě ze ⁣svíčkové a důkladně promícháme.
  9. Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou,​ bramborami a šlehačkou.