22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Svíčková po francouzsku
zdroj: Recepty 24/7

Chutná svíčková po francouzsku⁣ s bohatou omáčkou, zakysanou smetanou‌ a brusinkami. Tento tradiční český recept ‍vás ohromí svou lahodnou kombinací jemného ​masa a aromatických koření. ​Užijte​ si svou oblíbenou svíčkovou s příchutí Francie a překvapte ‍své hosty výjimečnou gastronomickou lahůdkou!

Suroviny

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 2​ stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 4 lžíce oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového​ protlaku
  • 2 lžíce hladké⁢ mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1‍ bobkový list
  • 500 ml smetany ke ⁣šlehání
  • šťáva z‌ 1 citronu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Svíčkovou⁤ nakrájejte na plátky tlusté​ asi​ 2 cm. Osolte‍ a ‌opepřete⁣ z obou stran.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm plátky‌ svíčkové, dokud nebudou⁢ zlatavé. Odložte stranou.
  3. V ⁣hrnci rozpusťte máslo a ⁣na něm osmažte nasekanou ​cibuli, česnek, mrkev a ⁣petržel.
  4. Přidejte rajčatový protlak a chvíli poduste všechny ingredience spolu.
  5. Poté přisypte mouku a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a víno. Přidejte cukr, tymián a bobkový list.
  6. Přiveďte k varu a ‍přidejte zpět osmaženou svíčkovou. Vařte na ‌mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  7. Mezitím si připravte šlehačku. Ve studené ‍smetaně​ rozmíchejte citronovou šťávu.
  8. Hotovou svíčkovou dejte na talíř a zalijte šlehačkou. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovými škubánky.