22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutná svíčková po francouzsku s bohatou omáčkou, zakysanou smetanou a brusinkami. Tento tradiční český recept vás ohromí svou lahodnou kombinací jemného masa a aromatických koření. Užijte si svou oblíbenou svíčkovou s příchutí Francie a překvapte své hosty výjimečnou gastronomickou lahůdkou!
Suroviny
- 500 g hovězí svíčkové
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 4 lžíce oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 500 ml smetany ke šlehání
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Svíčkovou nakrájejte na plátky tlusté asi 2 cm. Osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm plátky svíčkové, dokud nebudou zlatavé. Odložte stranou.
- V hrnci rozpusťte máslo a na něm osmažte nasekanou cibuli, česnek, mrkev a petržel.
- Přidejte rajčatový protlak a chvíli poduste všechny ingredience spolu.
- Poté přisypte mouku a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a víno. Přidejte cukr, tymián a bobkový list.
- Přiveďte k varu a přidejte zpět osmaženou svíčkovou. Vařte na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Mezitím si připravte šlehačku. Ve studené smetaně rozmíchejte citronovou šťávu.
- Hotovou svíčkovou dejte na talíř a zalijte šlehačkou. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovými škubánky.