9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Svíčková na česneku – lahodná a aromatická česká klasika
Připravte si neuořitelně chutnou svíčkovou na česneku a užívejte si požitek ze skvělého jídla. Kombinace šťavnatého hovězího masa, jemného česneku a bohaté smetanové omáčky vás doslova ohromí. Sledujte náš recept a připravte si svíčkovou, která vás okouzlí svou vůní i lahodnou chuťovou paletou. Nenechte si ujít tuto tradiční českou pochoutku!
Suroviny
- 500 g hovězí svíčkové
 - 2 lžíce oleje
 - 2 cibule
 - 3 stroužky česneku
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 500 ml hovězího vývaru
 - 250 ml smetany na vaření
 - 1 lžíce hořčice
 - 2 lžíce citronové šťávy
 - 1 lžička cukru
 - 1 lžička majoránky
 - sůl a pepř dle chuti
 - petrželka na ozdobení
 
Postup
- Svíčkovou omyjte, osušte a nakrájejte na kousky tloušťky asi 2 cm.
 - Do hrnce přilijte olej, osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
 - Přidejte nakrájenou svíčkovou a osmahněte z obou stran do zlatova.
 - Po chvíli přidejte hladkou mouku, promíchejte a vařte asi 2 minuty.
 - Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
 - Vylisujte svíčkovou z vývaru a vložte ji na talíř. Uchovávejte na teplém místě.
 - Vývar v hrnci přefiltrujte a přidejte smetanu, hořčici, citronovou šťávu, cukr a majoránku. Osolte a opepřete dle chuti. Vařte několik minut, dokud se omáčka zahustí.
 - Omáčku přelijte přes svíčkovou na talíři. Ozdobte petrželkou.
 - Svíčkovou na česneku podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborovým kaší.
 



