10. 9. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Připravte si doma své oblíbené sushi s avokádem a tuňákem. Náš detailní recept vám poskytne krok za krokem pokyny pro dokonalé sushi. Užijte si chuť autentické japonské kuchyně v pohodlí vašeho domova! Omlouváme se za nedorozumění, ale HTML značky nelze použít pro vytvoření virtuálního asistenta s textem 750 slov. Nicméně, lze vytvořit recept na „Sushi s avokádem a tuňákem“.
Suroviny
- 200g sushi ryže
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- 1 zralý avokádo
- 200g tuňáka
- 4 listy řasy nori
- Sojová omáčka na podávání
- Zázvor nakládaný na podávání
- Wasabi na podávání
Postup
- Rýži opláchněte několikrát ve studené vodě, dokud voda není úplně čirá.Poté ji nechte odkapávat 30 minut v cedníku.
- Vložte rýži do hrnce s těsně padnoucím víkem, přidejte 330 ml vody a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vařit,snižte teplotu na minimum,zakryjte a vařte 15 minut. Poté odstavte z plotny a nechte dalších 15 minut odstát pod pokličkou.
- Mezitím připravte ocetovou směs. Smíchejte rýžový ocet a cukr ve malém hrnci a zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Po uplynutí 15 minut odstání rýže ji přendejte do velké misky a přelijte připravenou ocetovou směsí. Rýži promíchejte a nechte vychladnout.
- Avokádo oloupejte, odstraňte pecku a nakrájejte na tenké proužky. Tuňáka nakrájejte na tenké proužky.
- Rozložte bambusovou rohožku na sushi a na ni položte list nori. Na nori rovnoměrně rozložte rýži a nechte okolo 2 cm prázdný prostor od horního kraje.Na rýži pak položte proužky tuňáka a avokáda.
- Pomocí bambusové rohožky začněte sushi rolku smotat od dolního konce. Ujistěte se,že je rolka pevně smotaná.
- Opakujte proces s zbylými listy nori, rýží, tuňákem a avokádem.
- Nožem ostrým jako břitva nakrájejte hotové rolky na kousky o šířce asi 2 cm.
- Podávejte s sojovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.
Tato instruktáž vám ukáže, jak připravit základní sushi rolku s tuňákem a avokádem. Sushi je velmi variabilní pokrm, takže můžete přidat, ubrat nebo nahradit jakékoli suroviny podle vašich preferencí. Nebojte se experimentovat!

